Tre är det magiska numret när Nissan accelererar omställningen till fullt elektriskt
Hem TRANSPORT Tre är det magiska numret när Nissan accelererar omställningen till fullt elektriskt

Tre är det magiska numret när Nissan accelererar omställningen till fullt elektriskt

Publicerat av: Redaktionen

Nissan laddar framåt med sin vision om en framtid med nollutsläpp, och bekräftar att alla tre modellerna som tillverkas vid dess brittiska fabrik kommer att vara 100 % elektriska.

Dagens tillkännagivande innebär att EV36Zero-navet i Sunderland, kommer att bestå av tre elfordon, tre gigafabriker med en investering på upp till 3 miljarder pund vilket är goda nyheter för Nissans 7 000 anställda i Storbritannien och de 30 000 jobb som stöds i den brittiska leveranskedjan.

Transformationsprojektet inkluderar inte bara framtida helelektriska versioner av Nissans flaggskepp Qashqai och JUKE crossovers, Nissan bekräftar även idag att det tredje fordonet som planeras för produktion i Storbritannien kommer att vara nästa generations Nissan LEAF, bilen som banade väg för elektrifieringen.

Både fordons- och batteritillverkningen kommer att drivas av EV36Zero Microgrid, som kommer att inkludera vind- och solkraftsparker som kommer att ha förmågan att leverera 100 % förnybar el till Nissan och dess närliggande leverantörer.

Nissans VD och koncernchef Makoto Uchida tillkännagav idag planerna för kollegor vid Sunderland-fabriken: ”Spännande, elfordon är kärnan i våra planer för att uppnå koldioxidneutralitet. Med elektriska versioner av våra europeiska kärnmodeller på väg, accelererar vi mot en ny era för Nissan, för industrin och för våra kunder.

EV36Zero-projektet sätter vår fabrik i Sunderland, Storbritanniens största bilfabrik någonsin, i hjärtat av vår framtidsvision. Det innebär att vårt brittiska team kommer att designa, konstruera och tillverka framtidens fordon, vilket driver oss mot en helelektrisk framtid för Nissan i Europa.”

Dagens tillkännagivande följer Nissans bekräftelse att alla dess nya bilar i Europa från och med nu kommer att vara helt elektriska, och att man förväntar sig att dess personbilssortiment i Europa kommer att vara 100 % elektriskt år 2030. Det bygger också på Nissans Ambition 2030-vision att bli ett verkligt hållbart företag som driver mot en renare, säkrare och mer inkluderande värld.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak: ”Nissans investering är ett massivt förtroende för Storbritanniens bilindustri, som redan bidrar med 71 miljarder pund om året till vår ekonomi. Denna satsning kommer utan tvekan att säkra Sunderlands framtid som Storbritanniens Silicon Valley för innovation och tillverkning av elfordon.

TRE NYA ELFORDON

Nissans senaste investering inkluderar upp till 1,12 miljarder pund i den brittiska verksamheten och bredare leveranskedja för FoU och tillverkning av de två nya modellerna som tillkännages idag, inklusive förbättringar av anläggningar och tillverkningsprocesser, kompetensträning och verktyg för leverantörer.

Detta följer den investering på 423 miljoner pund som tillkännagavs av Nissan i den första fasen av EV36Zero för den första framtida elbilen.

Dessa tre nya elfordon representerar framtiden för alla tre modeller som för närvarande tillverkas i Nissan Sunderland Plant:

•Nissan Qashqai – den ursprungliga crossovern som representerar en av fem modeller som byggs i Storbritannien.

•Nissan JUKE – den regelbrytande kompakta crossovern som har sålt mer än en miljon enheter.

•Nissan LEAF – världens första massmarknads-EV, varav mer än en kvarts miljon bilar har byggts i Sunderland.

De tre framtida modellerna kommer att inspireras av tre spännande helelektriska konceptmodeller, varav två nyligen presenterades på Japan Mobility Show:

•Nissan Hyper Urban Concept, en crossover EV som kännetecknas av en elegant och modern estetik.

•Nissan Hyper Punk Concept, en helelektrisk kompakt crossover med en yttre estetik.

•Nissan Chill-Out Concept, avtäckt 2021 och tidigare bekräftat som inspirationen för en framtida elbil som ska byggas i Sunderland.

Ytterligare information om de tre modellerna, inklusive namn, specifikationer och lanseringsdatum, kommer att släppas vid ett senare tillfälle.

EV36ZERO

Dagens nyheter bygger på Nissan och partners första investering på 1 miljard pund för att skapa EV36Zero, förvandla sin tillverkningsanläggning i Sunderland och skapa världens första ekosystem för elbilstillverkning.

Som ett komplement till fordons- och batteriproduktionen är det Sunderland City Council-initierade Microgrid-projektet, som kommer att ha förmågan att leverera 100 % förnybar el till Nissan och dess närliggande leverantörer, inklusive Nissans befintliga vind- och solkraftsparker, inklusive Nissans helt nya 20MW solenergipark.

De ytterligare två modellerna, tillsammans med en extra gigafabrik och ytterligare investeringar för infrastrukturprojekt, kommer att resultera i en investering på upp till 2 miljarder pund. Det betyder att Nissans planer för de framtida elektriska versionerna av Qashqai, JUKE och ersättaren för LEAF kommer att möjliggöra en investering på upp till 3 miljarder pund i Storbritannien.

Dessutom har den brittiska regeringen delat ut 15 miljoner pund i finansiering för ett samarbetsprojekt på 30 miljoner pund som leds av Nissan. Det kommer att stärka den tekniska expertis och FoU-utsläppsfria fordonskapaciteten hos Nissan Technical Center (NTCE) i Cranfield, Bedfordshire, vilket ökar möjligheterna att säkra ytterligare brittiska FoU-investeringar i framtida fordonsmodeller.

Storbritanniens finansminister Jeremy Hunt sa: ”Nissan har en stolt historia inom biltillverkning i Sunderland och deras fortsatta engagemang för Storbritannien visar hur vårt stöd för företag ger resultat – detta hjälper till att skapa tusentals jobb och befästa Storbritanniens plats som världens 8:e största tillverkare.”

Tre är det magiska numret när Nissan accelererar omställningen till fullt elektriskt

EV36Zero är en viktig del av Nissan Ambition 2030, företagets långsiktiga vision att bli ett verkligt hållbart företag som driver mot en renare, säkrare och mer inkluderande värld. Under denna period kommer Nissan att leverera spännande, elektrifierade fordon och tekniska innovationer samtidigt som den expanderar och omvandlar sin verksamhet globalt. Visionen stödjer Nissans mål att vara koldioxidneutral över hela livscykeln för sina produkter senast räkenskapsåret 2050.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>