Tryck inte på panikknappen i en kris! – energirenovering omtänksamt och smart
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Tryck inte på panikknappen i en kris! – energirenovering är omtänksamt och smart

Tryck inte på panikknappen i en kris! – energirenovering är omtänksamt och smart

Publicerat av: Redaktionen

Många bostadsaktiebolag och egnahemshus överväger nu grönare lösningar för att förbättra energieffektiviteten i sina byggnader.

Med de stigande priserna är det många som har minskningen av energikostnaderna i kikaren, men det är inte värt att fatta beslut i panik.

Stora investeringar bör övervägas noga, eftersom dagens paniklösning kan bli kostsam i det långa loppet.

Dessa tips hjälper dig att göra övergången till ett mer energieffektivt hem på ett smart och genomtänkt sätt.

”Traditionellt har de finska bostadsköparna inte varit särskilt intresserade av husets energicertifikat, men nu har gröna lösningar, som jordvärme, blivit mer intressanta än tidigare på grund av energikrisen”, säger Jukka Rantanen, verkställande direktör för Sb-Hem.

Förutom jordvärme överväger många hushåll nu olika miljö- och plånboksvänliga alternativ, till exempel luftvärmepumpar, för att minska den växande energikostnaden. Den allmänna kostnadsökningen och energikrisen får hushållen att fundera över vilka framtida lösningar som bör göras nu.

”Pandemin och kriget i Ukraina har påverkat tillgången på material och komponenter. De mest populära energilösningarna, såsom luftvärmepumpar, kan ha en kö på flera månader”, påpekar Sb-Hem.

Även om många människor har bråttom att fatta beslut, lönar det sig inte att trycka på panikknappen just nu. Att vänta kan vara ett fiffigt alternativ.

Överväg den utvecklande tekniken
Tryck inte på panikknappen i en kris! – energirenovering omtänksamt och smart

Jukka Rantanen

Det första steget i energirenoveringen är att göra upp en plan med exempelvis en energiexpert och begära in offerter från olika aktörer. Var särskilt uppmärksam på återbetalningstiden.

”Om återbetalningstiden är lång borde man överväga om investeringen är värd att göra just nu. Om återbetalningstiden är mindre än 15 år kan det löna sig. Men om återbetalningstiden är längre än 20 år kan det vara att investeringen inte är lönsam. Tekniken utvecklas i snabb takt och med den nya tekniken kan investeringen snabbare betala sig”, tillägger Rantanen.

I ett bostadsaktiebolag måste en budget avsättas för planering i budgeten. Planering kan kosta upp till flera tusen euro – men det är värt det.

”Jordvärmen i grannhuset får inte vara den enda anledningen till att skynda sig att göra egna investeringar. Grannen kan ha fattat ett felaktigt eller förhastat beslut, och samma lösning i det egna huset skulle inte ge önskvärda besparingar”, kommenterar Rantanen.

Världens energisituation förändras också snabbt, och en energiform kan plötsligt bli billigare än en annan. Så var det till exempel med elektricitet.

”Eluppvärmda hus var inte önskvärda alls på många år. Men när elen blev billig, började folk plötsligt vilja ha eluppvärmning. Samma sak kan hända igen. Någon form av uppvärmning kan plötsligt bli billigare än de andra, även om någon form av uppvärmning för närvarande helt klart skulle vara det billigaste alternativet,” tillägger Rantanen.

Använd fungerande system fram till slutet av deras livslängd

Stora investeringar bör tidsinställas till de vändpunkter där livslängden för husets befintliga system börjar ta slut eller där andra stora renoveringar måste göras.

”Till exempel när värmeväxlaren i ett hus kommer till slutet av sin livslängd, kommer det att kosta tusentals euro att byta ut den. Då kan det vara ett bra tillfälle att byta värmesystem och ta till exempel jordvärme i bruk,” påminner Rantanen.

Rätt tidpunkt är också en ansvarsåtgärd.

”Den hållbara utvecklingen bör uppmärksammas mer i hemmets investeringar. Om ditt hem är mindre än 10 år gammalt och har en färsk fjärrvärmeväxlare, är det då ansvarigt att ersätta det med en ny form just nu? Det kan vara klokt att använda den till slut och först därefter köpa en ny”, konstaterar Rantanen.

Var uppmärksam: Kommer värdet på ett hem att öka med en grön investering?

Effekterna av jordvärme och andra energieffektiva val på bostadspriserna är fortfarande oklara.

”Indikatorer finns, att om liknande hus säljs på samma gata, ett med jordvärme och ett med fjärrvärme, så kommer jordvärme nu att säljas snabbare. Det tyder på att priset på ett hus som har gått över till jordvärme kommer att bli något bättre”, konstaterar Rantanen.

Det finns dock inga långsiktiga bevis på detta. Därför lönar det sig att kontakta banken så snart du funderar på att köpa en ny bostad eller göra energirenovering i din egen bostad.

”Vi hjälper kunden att välja bostad och planera investeringen så att kunden har all information för att kunna göra ansvarsfulla val även för sin egen ekonomi,” säger Markus Lauri, affärsverksamhetsdirektör för privatkunder på Sparbanksgruppen.

Det lönar sig att förbereda sig i god tid för stora investeringar.

”Om du har sparat långsiktigt samtidigt som du återbetalar ditt bostadslån, kommer den framtida investeringen i till exempel jordvärme inte att påverka familjens ekonomi så mycket”, tillägger Lauri och fortsätter:

”Vi vill stödja våra kunder i den gröna omställningen. Att spara på lång sikt möjliggör gröna investeringar snabbt utan att destabilisera din egen ekonomi.”

Långsiktig besparing kan vara en ansvarsfull handling: den är ansvarsfull ur den egna ekonomins synvinkel och möjliggör en smidig övergång till ett mer energieffektivt boende när den tiden kommer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>