Fasadgruppen och El-Björn genomför nu referensprojekt med förnybar fasadvärme
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Fasadgruppen och El-Björn genomför nu referensprojekt med förnybar fasadvärme

Fasadgruppen och El-Björn genomför nu referensprojekt med förnybar fasadvärme

Publicerat av: Redaktionen

Fasadgruppen och El-Björn AB inledde under hösten 2021 ett samverkansprojekt i syfte att hitta mer energieffektiva metoder för hållbar uppvärmning vid fasadarbeten.

Efter en lyckad utvecklingsfas fortsätter arbetet nu med utvalda referensprojekt där pellets används för uppvärmningen. Initiala beräkningar visar att klimatavtrycket mätt som koldioxidekvivalenter (CO2e) kan minska med över 90 procent per kilowattimme jämfört med konventionell diesel- eller gasoluppvärmning.

Vid konventionell uppvärmning används diesel eller gasol, vilket innebär högt koldioxidavtryck, i kombination med manuell bränslebevakning och hantering av utrustning som i sin tur ofta leder till okontrollerad förbrukning och höga kostnader.

Genom samverkansprojektet har Fasadgruppen och El-Björn testat och utvärderat nya lösningar som sänker energiförbrukning och klimatpåverkan vid uppvärmning. Den nu aktuella lösningen använder pellets som bränsle i kombination med automatiserad värmeproduktion inklusive temperatur- och bränsleövervakning. Utöver en markant minskning i klimatavtryck uppnås därmed också produktivitetsvinster.

Lösningen kommer att testas i fem referensprojekt via Fasadgruppens dotterbolag STARK Fasadrenovering, Karlssons Fasadrenovering, Frillesås Mur och Puts, Solid Fasad och Fasadteknik. I projekten monteras sensorer för att noga kunna följa temperaturen inne i ställningen och hur faktorer såsom vindar, fasadläge och värmefördelning påverkar energiåtgången. Baserat på insamlade data kommer precisionen i kalkyleringen gällande energiåtgången att öka ytterligare.

”Vi märker en stor efterfrågan på energieffektiviserande fasadåtgärder såsom tilläggsisoleringar och energifönster från våra kunder. Att nu kunna bidra till minskat klimatavtryck även ute på ställningarna i själva projektgenomförandet är ett viktigt steg inte bara för oss utan hela fasadbranschen”, säger Pål Warolin, VD och koncernchef på Fasadgruppen.

”Målet med denna lösning är att både leverera energi med lågt klimatavtryck och samtidigt förbruka så lite energi som möjligt, vilket är helt i linje med vad vi står för i vårt nya affärsområde e-POLE by El-björn. Det känns otroligt spännande att nu verifiera metodiken i dessa referensprojekt för att optimera energiåtgången”, säger Christian Harström, Head of Product på El-Björn.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>