Tusentals datorer, mobiler och surfplattor får ett förlängt ”liv” i Region Värmland
Hem MILJÖ Tusentals datorer, mobiler och surfplattor får ett förlängt ”liv” i Region Värmland

Tusentals datorer, mobiler och surfplattor får ett förlängt ”liv” i Region Värmland

Publicerat av: Redaktionen

Med start fredag 1a april infördes nya rutiner för en betydande mängd datorer, mobiler och plattor i Region Värmlands verksamhet.

En effekt av detta blir lägre koldioxidutsläpp de kommande åren.

Tusentals datorer, mobiler och surfplattor får ett förlängt ”liv” i Region Värmland

En annan effekt blir att tekniskt trassel åtgärdas snabbare och smidigare, samtidigt som interna kostnader minskar.

Som den största arbetsgivaren i Värmland, med ungefär 10 000 medarbetare, är den tekniska utrustningen en viktig pusselbit i Agenda 2030-arbetet för Region Värmland.

De nya rutinerna gäller de datorer, mobiler och plattor som dagligen används av läkare, sjuk- och undersköterskor och annan vårdpersonal, samt av kontorspersonal inom kollektivtrafiken och administration i Region Värmland.

– I fortsättningen ska vår it-leverantör Atea ta ett helhetsgrepp kring produkterna; hela vägen från att hjälpa oss att göra så hållbara inköp som möjligt, till att ge snabb teknisk support och ordna med lånedatorer, och hantera byte av utrustning och dess återtag, säger Mikael Borén, CIO på Region Värmland.

I stället för att rutinmässigt byta ut datorer efter tre, fyra år ska byten göras mer utifrån behov, och bli både smidigare och kostnadseffektivare. ”Medellivslängden” på it-utrustning i Region Värmland väntas därmed öka. Med hur mycket är svårt att säga, men här finns stora vinster att hämta hem:

– 80 procent av koldioxidutsläppen uppstår innan datorerna ens har packats upp ur sina kartonger. Så det är värt mycket ur hållbarhetsperspektiv att varje dator och platta används länge, oavsett om den är kvar på samma arbetsplats under lång tid eller återtas och används på nytt, repareras eller återvinns. Vi har effektiva processer för det på plats, och utvecklar dem ständigt, säger Pernilla Uddh, platschef på Atea i Karlstad.

I samband med det utökade samarbetet kommer sex personer på Region Värmlands it-support att istället anställas av Atea.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>