Vatten 2023: Smartare hantering av mätdata avslöjar svagheterna i VA-nätet
Hem MILJÖ Vatten 2023: Smartare hantering av mätdata avslöjar svagheterna i VA-nätet

Vatten 2023: Smartare hantering av mätdata avslöjar svagheterna i VA-nätet

Publicerat av: Redaktionen

Behovet av investeringar i de kommunala VA-näten är omfattande och kostnaderna för service och underhåll ökar.

För att möta utmaningarna och skapa en bättre bild av vilka åtgärder som bör prioriteras har svenska VA-bolag utvecklat ett nytt system för hantering av mätdata i samarbete med teknikföretaget Ambiductor.

En demoversion av analysverktyget Ambisolution visas upp på vattenmässan i Göteborg den 24-26 oktober.

-AmbiSolution är en plattform som validerar, presenterar och exporterar all data från mätare och andra sensorer. Vi kommer att ha en livedemo där man kan få se historiska data och momentan mätning via en faktisk demoanläggning i hallen, berättar Kalle Hultman, vd på Ambiductor.

AmbiSolution har utvecklats i samarbete med svenska VA-bolag för att lösa de många svåra uppgifter branschen står inför.

-Med stora investeringsbehov i distributionsnäten, många och kostsamma läckage och låg nivå av digitalisering är behovet mycket stort av ett system som kan möta dessa utmaningar, förklarar Kalle Hultman.

Han poängterar att Ambisolution inte ska jämföras med allmänna IoT-plattformar som bara samlar in och visualiserar data.

-All data valideras och sparas tidsstyrt för flera års framtida behov. Data ägs av kunden och kan långtidslagras på en server inom den egna organisationen. Data förädlas för att hitta samband, anomalier och minskar behovet av rondering och fel fokuserade serviceinsatser.

VA-bolagen får genom systemet möjlighet att utföra läcksökning i nätet för att både detektera och lokalisera åtgärder. Alla mätare kan delas in i zoner för anpassad analys och visualisering. Zoner kan även innehålla andra sensorer såsom tryckgivare, tempgivare, turbiditetsgivare och regnmätare.

Vatten 2023: Smartare hantering av mätdata avslöjar svagheterna i VA-nätet-Vi märker ett växande intresse för våra produkter och system som bygger på öppenhet och fabrikatsoberoende. Mässan ger oss möjlighet att visa på styrkan med LoRa-tekniken där vi idag är branschledande samt nya sätt för våra kunder att hantera den insamlade datan för att spara resurser och utveckla verksamheten.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>