Teknikprylar kan vara sådär härligt mättande för stunden.
Du vet, en läcker kamera som sömlöst zoomar in på våra ansikten, helt automatiskt. Slurp.
Eller smaskiga mickar som automagiskt tar bort bakgrundsbrus och oljud. Nom-nom. Snygga designskärmar som lovar magiska färger och ultraskarpa konturer? Yummie! Men ändå, är det inte dags för slow-food och fibrer nu?
En spännande resa för mer hållbar mötesteknik framöver!
Ja, tekniken är magisk just nu. Och för alla oss som älskar mötesrum och teknik är vi mitt i en fantastisk förvandling. Mötesplattformarna släpper nya funktioner nästan dagligen, tekniken blir alltmer integrerad i IT-systemen – och resan med AI för att skapa fantastiska mötesupplevelser har precis börjat. Dessutom har det aldrig varit lättare att surfa in på en webshop och fylla varukorgen med det senaste.
Kombinera uppdatering av teknik med hållbarhet?
Ja, utvecklingen inom området har redan haft många fördelar, både för företag och medarbetare. Och vi har många, många spännande nyheter framför oss. Det ska vi såklart fortsätta att dra nytta av. Men att köpa utrustning som vi beställer en burgare lirar inte med företagets hållbarhetsmål – eller Agenda 2030.
Vi tror helt enkelt att det måste göras på ett annat sätt. Och det har redan börjat.
Från enstaka produktköp, till livscykelbaserad service
Idag har tekniken i våra mötesrum gått från att vara en separat del av företaget, till att vara en del i våra IT-system. Och, precis som övrig IT, får investeringar i mötesteknik allt större fokus på hållbarhet och långsiktighet. Det blir viktigare att välja utrustning som går att serva, uppdatera och justera över tid. Som ansvarig för tekniken i era mötesrum har du en viktig roll för att driva det arbetet framåt, både inom organisationen och gentemot dina leverantörer.
Som leverantör av tekniska lösningar ser vi att förhållandet mellan köpare och säljare av mötesteknik sakta men säkert håller på att förändras. Istället för förbrukningslösningar efterfrågar alltfler kunder långsiktigt hållbara, klimatsmarta lösningar. Men det ställer nya krav på både leverantörer och inköpare – och rollerna håller på att förändras.
Så, vad kan du göra för att se till tekniken i era mötesrum är hållbar?
Det finns flera konkreta saker som du kan göra för att se till att ni får både välfungerande och hållbara tekniska lösningar till era mötesrum. Flera av dem handlar om att kravställa rätt gentemot din leverantör av elektronik.Tänk på detta:
- Välj utrustning som går att använda på flera olika tekniska plattformar. På det sättet slipper du byta när företaget byter plattform. Det är både hållbart och underlättar för organisationen.
- Tänk strategiskt kring era inköp av elektronik. Köp rätt utrustning, men inte bara för idag – köp på lång sikt. Involvera din leverantör tidigt för att planera era inköp över en längre tidshorisont.
- Välj tekniska lösningar som gör det möjligt att byta ut komponenter och delar. Det gör att du slipper byta ut mer utrustning än nödvändigt om någon del slutar fungera eller mister funktionalitet.
- Se till att din teknikleverantör erbjuder underhålls- och serviceavtal för den utrustning du väljer. Se till att de är experter på just de lösningar du installerar.
- Välj utrustning med en livslängd på minst 7 år för att efterleva 2030-målet. Prata med din leverantör så hjälper de till.
- Tänk på att konsumentprodukter, till skillnad från professionella lösningar, inte är skapade för att köras varje dag, dygnet runt. Så välj professionella lösningar, de har oftast en avsevärt längre livscykel.
- Välj produkter med låg energikonsumtion – och produkter som kan programmeras och styras för att minimera energiåtgången. Din leverantör ska kunna hjälpa dig med detta.
- Se till att din leverantör tar ansvar och hjälper dig med helheten eller ger era gamla produkter ett andra liv hos någon annan; från planering till installation, energioptimering och återvinning av elektronik och utrustning. Det gör att du får en hållbar lösning över hela produktens livscykel.