Byggnader står för hälften av de globala utsläppen.
För att minska utsläppen behövs nytänkande kring hela byggprocessen, inte bara för driften.
Satsningar på hållbarhet med hjälp av moderna digitala verktyg har potential att bli ett lyft för flexibla byggföretag, skriver Thomas Lindström, försäljningschef på Dassault Systèmes i Sverige.
Hållbarhetskraven på nya bostäder i dag är omfattande. Enligt IEA, en organisation som arbetar för hållbar och säker energiförsörjning, står byggnader för hälften av de globala utsläppen. Men satsningar på hållbarhet handlar inte bara om miljöpåverkan, utan även om att sänka energikostnader. Byggföretag som inte hoppar på hållbarhetståget får problem under kommande åren.
Arbetet med att designa hus måste bli mer flexibelt, förutom att det i vanlig ordning behöver bli billigare och gå snabbare. En viktig del av att uppfylla den kravbilden är att utnyttja moderna digitala lösningar på bästa sätt.
Det krävs attitydförändringar hos byggföretag, myndigheter, bostadsköpare och andra intressenter på bostadsmarknden. Men det är bara en del av den nödvändiga transformationen av byggbranschen. Det behövs också nya digitala verktyg, varav digitala tvillingar spelar en viktig roll.
En digital tvilling är enkelt uttryckt en virtuell kopia av ett fysiskt objekt. I fallet med att bygga hus av en ritning, med tillhörande beskrivningar av tekniska lösningar och annat som hör till.
Tanken är att experimentera och prova olika lösningar med den digitala tvillingen, i stället för med den blivande produkten (i det här fallet husritningen och så småningom huset). En digital, virtuell modell som kan vara försedd med representationer av alla egenskaper och resurser som behövs.
De här möjligheterna underlättar i högsta grad optimering av energianvändning och andra aspekter som påverkar hållbarhet för bostäder. Ett konkret exempel på nytta med digitala tvillingar är att simuleringar kan bidra till att nå en eftersträvad återvinningsgrad. Simuleringar med digitala tvillingar kan även visa hur designbeslut påverkar regelefterlevnad. Det är framför allt användbart eftersom det finns många olika, ibland motsägelsefulla, regelverk.
På grund av den fragmenterade strukturen för byggbranschen har bara ett fåtal företag anammat det här arbetssättet. Vi kan räkna med att användningen kommer att ta fart. Min förhoppning är att de här frågorna kommer att diskuteras på FN:s klimatkonferens COP28 i december.