Vidingehem testar teknik som hindrar plast och sparar vatten
Hem TEKNIK Vidingehem testar teknik som stoppar plast och sparar vatten i tvättstugan

Vidingehem testar teknik som stoppar plast och sparar vatten i tvättstugan

Publicerat av: Redaktionen

Är en minskning med 1 698 gram en droppe i havet?

Nej, för vi pratar om mikroplast och då väger 1 698 gram ganska tungt.

Lägg dessutom till en vattenbesparing på 44 procent och 33 kilo mindre koldioxid i vår luft – ja, då har vi ett projekt av största vikt!

Det handlar om Mimbox – en smart lösning för vattenåtervinning och mikroplastfiltrering i gemensamma tvättstugor.

– Vi har testat tekniken under åtta månader på Sågmästarevägen i Växjö och resultatet är mycket bra, säger Martin Skoglund som är energiansvarig på Vidingehem.

Hotande vattenkris

Vidingehem testar teknik som hindrar plast och sparar vattenMimboxen är framtagen av företaget Mimbly som ställde sig frågan: Behöver man verkligen använda dricksvatten för att få sin tvätt ren? Svaret visade sig vara nej, vilket är bra eftersom mindre än 1 procent av jordens vatten kan användas till dricksvattenförsörjning.

Det handlar alltså om en begränsad resurs, som dessutom överanvänds och missköts på ett sätt som gör att världen hotas av en global vattenkris – inom loppet av 25 år kommer över 5 miljarder människor att påverkas av vattenbrist, enligt FN:s prognos.

Analyseras och rensas

Här kommer Mimboxen in i bilden. Den ansluts till befintliga tvättmaskiner och fungerar så här: Hyresgästen tvättar precis som vanligt, men i stället för att vattnet efteråt spolas ut i avloppet går det till Mimboxen. Där filtreras och analyseras det. Om det är tillräckligt rent sparas det och återanvänds nästa gång tvättmaskinen behöver vatten. Om det inte är tillräckligt rent spolas det ut. Men först rensas det från skadliga mikroplaster.

Det blir många flugor i en smäll. På åtta månader behövde tvättstugan på Sågmästarevägen 9 100 liter nytt vatten, jämfört med normala 18 400 liter – en besparing på 44 procent.
– Att vattnet som återanvänds redan är uppvärmt gör dessutom att energiåtgången minskar, liksom utsläppet av koldioxid, säger Martin Skoglund.

Stämmer innan bäcken

Och så var det de där 1 698 grammen. Varje gång vi tvättar syntetiska kläders spolas miljontals mikroplastfibrer ut ur våra tvättmaskiner och hamnar till slut i bäckar, floder och hav, vilket gör dem till den dominerande delen av världens mikroplastförorening.

Men de hamnar också i maten vi äter. En undersökning* gjord på uppdrag av Världsnaturfonden visar att vi varje vecka får i oss 2 000 skadliga mikroplastpartiklar, vilket ungefär motsvarar att äta ett kreditkort på 5 gram.

– Mikroplast utgör ett växande och alltmer akut problem i det globala ekosystemet. Den enda långsiktiga lösningen är att strypa tillflödet redan vid källan och det är precis det vi bidrar till med hjälp av Mimboxen – vi stämmer redan innan bäcken, skulle man kunna säga.

Inköp och installation av Mimboxen har kostat Vidingehem 92 000 kronor. Ett stöd på 40 500 kronor kommer att utgå från Växjö kommuns klimatkonto.

Vidingehem är Växjö kommuns allmännyttiga bostadsbolag med totalt 11 300 lägenheter fördelade på 12 stadsdelar och 18 orter samt 73 000 kvadratmeter kommersiella lokaler och på Campus vid Linneuniversitetet finns 2 100 studentlägenheter. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>