Starka delningsekonomiska trender under 2022
Hem CIRKULÄR EKONOMI  Starka delningsekonomiska trender under 2022

 Starka delningsekonomiska trender under 2022

Publicerat av: Redaktionen

Att leva cirkulärt och hållbart har blivit allt viktigare för svenskarna.

I takt med detta ökar även populariteten för delningsekonomiska tjänster.

Freetrailer vars affärsmodell bygger på just delningsekonomi har listat några av de starkaste trenderna inom området.

 Delningsekonomiska tjänster syftar till att samnyttja varor genom uthyrning, delning eller lån istället för eget ägande. En stor anledning till att denna typ av tjänst blivit populär är de ekonomiska och miljömässiga fördelarna. I Freetrailers senaste undersökning angav hela 38 procent att den främsta anledningen till att använda delningsekonomiska tjänster är just de ekonomiska fördelarna. Hela 32 procent angav att det är på grund av att det är miljövänligt.

Freetrailers undersökning visar också att strax efter kategorierna verktyg och redskap, är det inom fordon och transportmedel som svenskarna är som mest benägna att använda sig av delningsekonomin. En flexibel lösning inom fordonskategorin som vi kommer se mer av under 2022 är delningen av de elektriska lådcyklarna. Ett lika smidigt som grönt transportalternativ och något som kommer att gå hem hos svenskarna enligt Johan Wijkander på Freetrailer.

– Freetrailer Group var snabba på bollen när det kommer till delningsekonomi. Redan 2004 startade vår verksamhet som helt grundas i fördelarna med att låna istället för att äga. Vi strävar efter att utforma kreativa idéer och lösningar som gör transport från A till B så smidigt som möjligt. Vi erbjuder därför gratis utlåning av släpvagnar hos flera stora aktörer runt om i Sverige. Det är fantastiskt roligt att samhället är mer införstådda i vad delningsekonomi är och att allt fler företag hakar på trenden och hittar nya lösningar för att göra lån och delning enklare, säger Johan Wijkander, Country Manager Sverige på Freetrailer.

 Starka delningsekonomiska trender som kommer att försätta utvecklas under 2022

  1.Co-living – det nya sättet att bo på?

 Starka delningsekonomiska trender under 2022Den delningsekonomiska modellen har blivit attraktiv för många olika branscher. Inte minst fastighetsbranschen som anammar ett nytänk för att kunna erbjuda mer hållbara levnadssätt. Allt fler fastigheter dyker upp där idén är att man ska bo tillsammans med andra men samtidigt kunna ha en egen privat del. Även anläggningar som människor i omgivningen kan besöka för att antingen få ta del av det sociala eller för att låna hushållsapparater och verktyg dyker upp på fler ställen.

Efter två år av pandemi har den sociala delen i livet tagit en del stryk och därför är detta en trend som kommer att fortsätta utvecklas och stanna kvar.

2.  Ut med det gamla in med det nygamla

Att handla kläder och möbler second hand har länge varit en stor trend. Men det absolut nyaste är att istället för att köpa nya klädesplagg eller accessoarer så kan du hyra dessa. Det finns många nya företag, både digitala och fysiska, som erbjuder denna typ av tjänst. Perfekt när du vill ha ett nytt klädesplagg men som du vet att du enbart kommer använda för ett specifikt tillfälle. Denna tjänst erbjuder ett ypperligt tillfälle att anamma den cirkulära livsstilen än mer.

3.  Lättare att låna och dela

I takt med att samhället blivit alltmer digitaliserat dyker fler innovativa digitala lösningar upp. Fordonsbranschen är en av många som anammar detta tänk. Idag är det lättare än någonsin att låna en bil och även dela den med andra. Lynk är ett företag som erbjuder uthyrning av bilar men även möjligheten för dig att dela bilen med någon annan om du känner att kostnaden blir för hög och att du inte använder bilen speciellt mycket. Genom deras applikation får du tillgång till en bildelningsplattform där du kan sköta alla dina bokningar. Personen som ska låna bilen kan enkelt hämta upp den på vald plats och låser upp bilen med den digitala nyckeln. En innovativ lösning som är här för att stanna!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>