Hem TEKNIK Volvo CE presenterar eldrivet koncept för medelstor hjulgrävare

Volvo CE presenterar eldrivet koncept för medelstor hjulgrävare

Publicerat av: Redaktionen
Volvo CE presenterar eldrivet koncept för medelstor hjulgrävare 3

När EX03 körs på en allmän väg visas en videoström i realtid som gör att fordon bakom kan se tydligt framåt

EX03 är ett eldrivet hjulgrävarkoncept som designats med fokus på säkerhet och hållbarhet. Maskinen som utrustats med en innovativ bakre skärm som säkerhetsfunktion premiärvisades på China International Import Expo (CIIE) 2020 i början av november.

EX03 från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) är företagets första elektriska grävmaskinsprototyp i det medelstora segmentet. Med låg ljudnivå, noll avgasutsläpp och minskat underhåll representerar den framtiden för säkrare och mer miljövänliga byggarbetsplatser.

Prototypen är baserad på beprövad teknik och produktdesign och är nästa naturliga steg i Volvo CE:s elektromobilitetsresa, efter tidigare iterationer av det mindre helelektriska EX02-konceptet. Medan de fortfarande befinner sig i konceptfasen utan några planer i nuläget på att introducera maskinen på marknaden, så undersöker företaget möjligheten att så småningom testa en version av EX03 i kundpiloter.

En spännande funktion, som exklusivt visades på China International Import Expo (CIIE) 2020 och bauma China 2020, är en videoskärm infälld i motvikten på EX03. Skärmen har tre konfigurationer:

  • En videoström i realtid från maskinens framsida som gör det möjligt för fordon bakom att tydligt se framåt när man kör på allmänna vägar
  • En textbaserad säkerhetsskärm som varnar arbetare på plats för vänster- och högerrörelse eller backning
  • En livestream för säkerhetskommunikation som gör det möjligt för operatören att få ögonkontakt med fotgängare och arbetare, vilket minimerar missförstånd och ökar säkerheten.

Volvo CE presenterar eldrivet koncept för medelstor hjulgrävare 4
Inwoo Kim, programchef för avancerad teknik på Volvo CE, som övervakade projektet, säger: ”Denna prototyp är ett viktigt steg framåt i utvecklingen av medelstora elektriska entreprenadmaskiner. Som vårt första elektriska grävmaskinkoncept i mellansegmentet har vi varit snabba med att bygga på och utveckla vår befintliga elektromobilitetsteknik. EX03 har samma kraft och styrka som en dieseldriven maskin i samma storlek, så vi har inte kompromissat på prestandan.”

Med stöd av teknik från Volvokoncernen är 14-tonnaren EX03 utrustad med ett batteripaket från Volvo Lastvagnar och har samma prestandanivå som en dieselmaskin i samma klass. Den elektriska grävarprototypen syftar till att ge noll utsläpp, högre effektivitet, lägre ljudnivåer och minskade totala ägandekostnad jämfört med dess konventionella motsvarighet.

EX03 ställs ut på bauma China 2020 den 24–27 november i Shanghai, Kina. Det är en internationell mässa för anläggningsmaskiner, gruvmaskiner och andra byggfordon. bauma China organiseras av Messe Muenchen Shanghai och hålls på Shanghai New International Expo Center. Volvo CE:s monter kan även besökas virtuellt på https://bauma.volvoce-vdis.com

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>