A Sustainable Tomorrow: Från dissonans till resonans i hållbarhetsomställningen
Hem EVENT A Sustainable Tomorrow: 30 000 deltagare slöt upp kring årets digiloga event

A Sustainable Tomorrow: 30 000 deltagare slöt upp kring årets digiloga event

Publicerat av: Redaktionen

Den 11 september arrangerades den elfte upplagan av det “digiloga” hållbarhetseventet A Sustainable Tomorrow i Helsingborg.

Eventet livestreamades till 30 000 deltagare på 200 lokala hubbar i hela Norden.

Årets tema för A Sustainable Tomorrow var  “Dissonans” – här definierat som glappet mellan “det vi vet att vi måste göra” och “det vi faktiskt gör”, kopplat till klimatet och hållbarhetsomställningen. Dagens föredrag kretsade kring varianter på temat och gav upphov till många intressanta diskussioner på de 200 hubbar där de 30 000 deltagarna hade samlats för att ta del av programmet.

Först ut på scen var Kata Nylén, psykolog och expertrådgivare inom årets tema, kognitiv dissonans. Hon bjöd på en pedagogisk introduktion till begreppet och berättade hur det typiskt sett kan yttra sig. Motstridiga tankar och känslor kan skava i oss och väcka obehag. Men om vi lär oss att förstå och hantera dissonansen – och gör gemensam sak med andra – kan den bli en stark förändringskraft, i detta fall i hållbarhetsomställningen.

Bland andra talare kan nämnas:

Klimatpsykolog John Jamir Benzon Aruta bidrog med ett inledande globalt perspektiv från Filippinerna. Han konstaterade att det ofta är människor i det globala syd som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Han vill se ökad klimaträttvisa med hjälp av holistiska arbetssätt, interdisciplinära lösningar och tvärsektoriellt samarbete både lokalt och globalt.

Från dissonans till resonans i hållbarhetsomställningen

Gurgîn Bakircioglu, författare och journalist, som på temat Planksteksparadoxen berättade om sin personliga dissonans-resa mot hållbarhet och lycka. Det startade med en kris och känsla av själväckel, men mynnade ut i en minimalistisk livsstil som gjorde att han blev lyckligare, fick mer tid och större frihet. Han påpekade också att det finns många hållbara förebilder som vi inte ser, exempelvis gamla damer i landets förorter. Han lyfte fram kolonilotterna i miljonprogrammen som en plats där han själv ofta hämtar inspiration.

Maria Wolrath Söderberg, som forskar kring målkonflikter relaterat till hållbarhet vid Södertörns högskola, förklarade att vi hittar på många ursäkter för att stå ut med dissonansen i vardagen. En vanlig ursäkt är idén om vi har ett klimatkonto där klimatvänliga val och handlingar rättfärdigar motsatsen. Vi befinner oss i en omskakande tid där det är lätt att tappa orken, kraften och tron. Men lösningen är inte att blunda för problemen utan att våga acceptera och adressera dem. Historien visar att obehagliga känslor som rädsla och skam kan omsättas till en stark drivkraft för förändring.

Fredrik Reinfeldt gjorde sitt nionde framträdande hos A Sustainable Tomorrow där han levererade en global omvärldsanalys kopplad till årets fokusområde. Han lyfte fram FN:s globala mål som en stor bedrift men framhöll att det blir svårt att nå hela vägen fram till 2030. Det stundade presidentvalet i USA kommer få stor betydelse för det internationella hållbarbetsarbetet eftersom det är världens mäktigaste land och den enskilt största ekonomin. Reinfeldt beskrev det amerikanska valsystemet som innebär att utfallet i 5–6 delstater, med sammanlagt 15 procent av landets invånare, sannolikt kommer avgöra valet och därmed världsordningen framöver. Han talade även om den globala befolkningsutvecklingen där tillväxten fram till år 2100 huvudsakligen väntas ske i Afrika medan prognosen för många västländer tyder på en minskad och åldrande befolkning.

Johanna Lundgren Gestlöf (hållbarhetschef SPP) och Fredric Nyström (hållbarhetschef AP3) intervjuades angående finanssektorns möjligheter att påverka hållbarhetsomställningen. Svaret är att det finns flera vägar. Dels handlar det om att avstå investeringar i fossilbolag och flytta kapital till hållbara företag, dels om ett aktivt ägarskap där man ställer krav på bolagen att höja ambitionerna och påskynda omställningen. Dessutom efterfrågades politiska styrmedel som ökar kostnaderna för fossila utsläpp.

Deltagarna fick även lyssna till ett samtal med Gustaf Skarsgård och Johan M. Reunanen som diskuterade klimatkrisen ur ett beroendeperspektiv. De konstaterade att det finns många likheter mellan klimatförnekelse och beroendeförnekelse och att det är lätt att dämpa sina otillräcklighetskänslor genom att skylla på andra, istället för att ändra sitt eget beteende.

Målet är att växa till 100 000 deltagare och nå 50 procent unga

Grundaren Bo Nilsson presenterade A Sustainable Tomorrows nya målsättning för att bidra till de Globala målen, nämligen att bli 100 000 deltagare år 2026.

Han vill också se föryngring och till år 2027 är målet att 50 procent av deltagarna vid A Sustainable Tomorrow ska bestå av unga personer. Denna resa påbörjades redan i år med hjälp av ungdomsambassadören Andreas Magnusson. I ett av programinslagen diskuterade han frågan om ung delaktighet och inkludering med två elever från Vittra Landborgens grundskola i Helsingborg, samt med Petter Brobacke, utvecklingschef på skolkoncernen AcadeMedia.

Andreas efterlyste en ökad intergenerationell dialog om klimatomställningen och gav alla hubbdeltagare möjlighet att skicka in sina förslag under sändningen. Ungdomarna på scen framförde att det behöver bli enklare och billigare att göra hållbara val, till exempel åka kollektivt eller installera solceller. Publiken fick också ta del av en ny enkätundersökning från AcadeMedia som visade att 65% av de tillfrågade ungdomarna anser att vuxnas beslut inte gör någon skillnad, eller till och med försämrar miljön och klimatet.

A Sustainable Tomorrow avslutades med prisutdelning, där årets A Sustainable Prize gick till Nicolas Lunabba, författare, lärare på Lunds universitet och hedersdoktor i socialt arbete vid Malmö universitet.

– Det känns fint och ärofyllt. Min övertygelse är att vi endast kan uppnå verklig, genomgripande förändring genom att arbeta kollektivt. Som enskild person kan man inte uträtta mycket. Priset delar jag därför med alla mina fina kollegor, sade han när han tog emot priset.

Under drygt tjugo år har Nicolas Lunabba arbetat med social och ekonomisk hållbarhet som verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö. Han fick priset för sina insatser med att hjälpa utsatta människor och för ökad jämlikhet i samhället.

A Sustainable Tomorrow anordnades fysiskt på Clarion Hotel & Congress Sea U i Helsingborg men streamades live till hubbarna. Moderator var journalisten och hållbarhetsprofilen Catarina Rolfsdotter-Jansson.

A Sustainable Tomorrow arrangerar möten som får hållbarhet att hända och sammanför hållbara aktörer från näringslivet, den offentliga sektorn, civilsamhället och akademin. Vi skapar moderna och unika mötesplatser där kunskap sprids och nätverk skapas för att öka deltagarnas affärsnytta utifrån de Globala målen för hållbar utveckling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>