AI-styrda stationer kan ladda elbilen till personligt pris
Hem TRANSPORT AI-styrda stationer kan ladda elbilen till personligt pris

AI-styrda stationer kan ladda elbilen till personligt pris

Publicerat av: Redaktionen

När allt fler kör elbilar kan trängsel och köer uppstå när många behöver ladda samtidigt.

En ny studie från Chalmers visar hur AI-kontrollerade laddstationer genom smarta algoritmer kan erbjuda elbilister personliga priser, och på så vis minimera både pris och väntetid för kunderna.

Men forskarna pekar på vikten av att ta de etiska frågorna på allvar, eftersom det finns en risk att den artificiella intelligensen utnyttjar information från bilisterna.

Dagens kommersiella laddinfrastruktur kan vara en djungel. Marknaden är dynamisk och komplex med en mängd abonnemang och fri konkurrens råder mellan leverantörerna. Vid vissa snabbladdningsstationer kan trängsel och långa köer uppstå. I en ny studie har forskare på Chalmers skapat en matematisk modell som undersöker hur snabbladdningsstationer som styrs av artificiell intelligens, AI, kan hjälpa till genom att erbjuda elbilsförare personliga priser, som förarna kan välja att acceptera eller neka. Den artificiella intelligensen använder algoritmer som kan justera priserna baserat på individuella faktorer, som batterinivå och bilens geografiska plats.

− Elbilsförarna kan välja att dela information med snabbladdningsleverantörerna, till exempel via en app, och få ett förslag på personligt pris från en smart laddstation. I vår studie kunde vi visa hur rationella och egennyttiga förare reagerar genom att bara acceptera erbjudanden som är fördelaktiga för dem själva. Det leder till att både pris och väntetider minimeras, säger Balázs Kulcsár, biträdande professor vid institutionen för elektroteknik på Chalmers.

I studien hade förarna alltid alternativet att tacka nej till det personliga priset, och välja en konventionell laddstation med ett fast pris istället. De personliga priser som förarna fick kunde skilja sig väsentligt från varandra, och var nästan alltid lägre än marknadspriserna. För leverantörerna av laddstationer kan AI-algoritmen ta reda på vilka individuella priser som accepteras av köparen, och under vilka förutsättningar. Men under studiens gång noterade forskarna att algoritmen vid vissa tillfällen höjde priset markant när elbilens batterier var nästan helt tomma, och föraren följaktligen inte hade något val utan var tvungen att acceptera erbjudandet.

− Smarta laddstationer kan lösa komplex prissättning på en konkurrensutsatt marknad, men vår studie visar att de behöver utvecklas och införas med skydd för konsumenterna, säger Balázs Kulcsár.

AI-styrda stationer kan ladda elbilen till personligt prisSå gjordes studien

Forskarna skapade en matematisk modell för interaktionen mellan vinstmaximerande snabbladdningsstationer och elbilsanvändare. ”Laddningsstationerna” kunde erbjuda publika marknadspriser eller AI-drivna vinstmaximerande personliga priser, som sedan ”elbilsanvändarna” kunde tacka ja eller nej till utifrån sina egna förutsättningar och behov. I de flesta fall blev resultaten lovande, då de AI-genererade priserna var lägre än marknadspriserna.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>