Akademiska Hus storsatsar på fjärrvärme med negativa utsläpp
Hem ENERGI Akademiska Hus storsatsar på fjärrvärme med negativa utsläpp från bio-CCS

Akademiska Hus storsatsar på fjärrvärme med negativa utsläpp från bio-CCS

Publicerat av: Redaktionen

För att ta viktiga steg mot klimatneutralitet och skapa än mer hållbara campus, tecknar Akademiska Hus intentionsavtal med Stockholm Exergi för köp av negativa utsläpp från bio-CCS.

Minusutsläppen kan användas för att motverka fossila utsläpp som är svåra att reducera och för att minska klimatavtrycket från fjärrvärmen som köps in.

Tidigare har även gröna fjärrvärmeavtal tecknats med ett antal leverantörer som driver utvecklingen av fossilfri energi framåt.

Sammantaget motsvarar avtalen cirka 45 procent av Akademiska Hus levererade fjärrvärmevolym.

Till 2025 ska Akademiska Hus minska mängden levererad energi till hälften av vad den var år 2000. Samtidigt verkar bolaget för att den energi som måste köpas in ska vara fossilfri. Arbetet är ett led i Akademisk Hus mål om att uppnå klimatneutralitet i hela värdekedjan till 2035, då utsläppen ska ha reducerats med minst 85 procent jämfört med 2019. Resterande utsläpp om 15 procent tas bort under samma verksamhetsår med exempelvis negativa utsläpp. Akademiska Hus tecknar därför intentionsavtal om att från och med 2026 köpa negativa utsläpp från fjärrvärme via den bio-CCS-anläggning som Stockholm Exergi planerar att uppföra.

– Som ett av Sveriges största fastighetsbolag har vi möjlighet att påverka energibranschen genom att aktivt efterfråga en leverans av värme och kyla med så låg klimatpåverkan som möjligt och till och med negativa utsläpp där det finns tillgängligt. På så vis kan vi driva på omställningen mot en fossilfri energianvändning samtidigt som vi tar oss närmare vårt mål om klimatneutralitet och bidrar till än mer hållbara campus, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Akademiska Hus.

Fler avtal för fjärrvärme med låg klimatpåverkan

Sedan tidigare har Akademiska Hus även tilläggsavtal med andra leverantörer gällande fjärrvärme med lägre klimatpåverkan: Göteborg Energi, Luleå Energi, Umeå Energi, Tekniska verken i Linköping samt E.ON i Norrköping och Örebro. Sammanlagt motsvarar dessa sex avtal och det intentionsavtal som nu signeras med Stockholm Exergi cirka 45 procent av Akademiska Hus levererade fjärrvärmevolym.

Akademiska Hus storsatsar på fjärrvärme med negativa utsläpp– Akademiska Hus har verksamhet över hela landet och fjärrvärmeleverantörer från norr till söder, vilket ger oss en unik position och god överblick över fjärrvärmeproduktionen i Sverige. Som en större, nationell konsument kan vi göra skillnad genom att påverka energibranschen mot innovativa lösningar som ger klimatnytta i stor skala, säger Erik Florman.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>