Avancerad materialteknik strategiskt viktigt för Sverige
Hem TEKNIK Vinnova: “Avancerad materialteknik är viktigt för Sverige”

Vinnova: “Avancerad materialteknik är viktigt för Sverige”

Publicerat av: Redaktionen

Vinnova fick i uppdrag att förslå strategiskt viktiga tekniker för Sverige. Nu är rapporten inlämnad till Regeringen. Det blev sex områden totalt, varav ett är materialteknik för omställning.

– Vinnovas besked är glädjande och vi står redo, säger Elisabeth Sagström-Bäck, programchef för innovationsprogrammet SIO Grafen.

Vinnova presenterade rapporten om de viktigaste strategiska teknikområdena för Sverige vid ett möte 5 november. Här slogs fast att ”Material- och produktionsteknik för omställning” är ett av de sex områden som pekades ut som extra angeläget för klimatomställningen, samt för att lyckas ta spetsforskning till banbrytande innovationer.

Elisabeth Sagström-Bäck, programchef för det Vinnova-finansierade innovationprogrammet SIO Grafen, som är inriktat på just materialteknik gläds åt beskedet.

– Grafen och andra 2D-material är avgörande för att säkra tillväxt och konkurrenskraft, att skapa jobb och framtidstro. Här finns en tekniskt avancerad industri samt ett ekosystem av innovativa startups. Här finns också samverkansförmåga mellan företag och sektorer. Vinnovas besked är glädjande och vi står redo för att ta nästa steg, säger hon.

Avancerad materialteknik strategiskt viktigt för SverigeUr Vinnovas rapport:

”Det finns ett flertal samverkansprogram för forskning och innovation i Sverige, inriktade på olika sektorer och kompetensområden, som är viktiga för att stärka Sveriges konkurrenskraft inom strategiska tekniker. Dock finns det även tydliga luckor inom områden som är särskilt betydelsefulla för Sverige, exempelvis bioteknik och materialteknik.”

”För att möta dessa behov krävs fler aktörsdrivna innovationsprogram som fokuserar på tillämningen av banbrytande teknik för att lösa samhällsutmaningar, särskilt inom industriella tillämpningar.”

”Strategiska satsningar på avancerad materialteknik och produktionsteknik bör ha fokus på acceleration av spetsforskning och innovation.”

”I detta sammanhang är potentialen för nordiskt samarbetet stor, liksom uppskalning av svenska FoI-satsningar inom EU:s materialrelaterade partnerskapsprogram.”

”Särskilda satsningar på materialbaserade deeptech-företag behövs, då dessa företag ofta har svårt att skala upp produktion och affär.”

Fakta: Urval av Vinnovas rekommendationer till Regeringen gällande materialområdet:

• Satsa på aktörsdrivna samverkansprogram som möjliggör innovation och kompetensförsörjning inom material- och produktionsteknik.

• Utveckla miljöer för test och demonstration samt stöd för industriell uppskalning av materialbaserad innovation.

• Prioritera materialåtervinning och hållbar utvinning: Satsa på innovation, teknikutveckling och policyåtgärder för effektiv utvinning och återvinning av kritiska material och andra viktiga materialgrupper för att säkra resurstillgången.

• Stöd ekosystemet för materialbaserade startups: Satsa på insatser för att stödja och skala upp startups inom materialinnovation.

• Främja svenskt deltagande i EU:s program för materialforskning och innovation inom Horisont Europa och kommande ramprogram och partnerskap.

SIO Grafen är ett av sjutton strategiska innovationsprogram och drivs med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Programmet är inriktat på materialteknik och arbetar för att svenska företag ska bli världsledande på att använda grafen och 2D-material.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>