Barnfondens insamling till Ukraina slog alla tidigare rekord – har hittills bidragit med stöd till över 115 000 drabbade personer
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Barnfondens insamling till Ukraina slog alla tidigare rekord – har hittills bidragit med stöd till över 115 000 drabbade personer

Barnfondens insamling till Ukraina slog alla tidigare rekord – har hittills bidragit med stöd till över 115 000 drabbade personer

Publicerat av: Redaktionen

Tillsammans med det globala nätverket ChildFund Alliance agerade Barnfonden snabbt när invasionen av Ukraina inleddes.

En insamling för att kunna bidra med akuta humanitära insatser startades, och den skulle komma att slå alla tidigare rekord i insamlade medel.

Imorgon, den 24 februari 2023, är det ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Genom bland annat den katastrofinsamling som startades av Barnfonden har tusentals människor i Ukraina fått akut stöd under året.

– Vi märkte snabbt att det fanns ett ovanligt stort engagemang bland våra givare, att många ville bidra till att göra situationen tryggare för barn som befinner sig i en mycket svår och otrygg situation. Kanske på grund av den fysiska närheten till konflikten, säger Johan Brattström, chef för Finansiering och engagemang på Barnfonden.

Sammanlagt nått över 115 000 personer

Genom ChildFund Alliance har över 115 000 personer i 20 regioner, varav majoriteten är barn och kvinnor, fått humanitärt stöd. Pengarna har möjliggjort aktiviteter som:

  • Uppbyggnad av 6 barnvänliga och trygga platser där barn kan leka och få stöd.
  • Utdelning av 8000 vinterpaket med bland annat spisar, filtar och vinterkläder.
  • Psykosocialt stöd till 22 500 personer.
  • Ekonomiskt stöd till 4 100 personer.
  • Utdelning av 18 300 matpaket.
  • Utdelning av 13 000 övriga paket med bland annat medicin, hygienartiklar, bebisprodukter, kläder, köksutrustning, lakan, sängar etc.
  • 300 familjer som har barn med funktionsnedsättningar har fått stöd genom bland annat medicinsk assistans och psykosocialt stöd, och fem daghem för barn med funktionsnedsättning har inrättats.
  • 1 395 traumatiserade barn har fått delta i så kallade återhämtningsläger där de får terapi och medicinsk behandling. De får umgås med andra barn i sin ålder, får leka tillsammans och delta i olika kreativa och fysiska aktiviteter.
Barnfondens insamling till Ukraina slog alla tidigare rekord – har hittills bidragit med stöd till över 115 000 drabbade personer

Sasha är ett av de barn som får stöd genom ChildFund Alliance.

Behovet är fortfarande stort och insatserna fortsätter

Sedan krigets början har miljontals familjer tvingats fly sina hem. Otaliga byggnader, som bostadshus, skolor och sjukhus och stora delar av infrastrukturen har förstörts. Ukrainas befolkning är fortfarande i stort behov av stöd från omvärlden.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>