Bättre hjälp för inköpare som vill ta ansvar för elavfall
Hem MILJÖ Bättre hjälp för inköpare som vill ta nu ansvar för elavfall

Bättre hjälp för inköpare som vill ta nu ansvar för elavfall

Publicerat av: Redaktionen

För att hjälpa inköpare och IT-branschen att ta större ansvar för det eskalerande problemet som uttjänta IT-produkter orsakar i utsatta områden över hela världen, finns nu en ny godkänd insamlare enligt TCO Certified Edge, E-waste Compensated — ARGO360.

Vårt nuvarande linjära sätt att tillverka och använda IT-produkter skadar ömtåliga ekosystem och utarmar värdefulla naturresurser.

Elavfall ackumuleras med en rekordhastighet på 50 miljoner ton per år.

När det inte hanteras ansvarsfullt kan farliga ämnen komma ut i naturen och förgifta grödor och vattendrag.

TCO Certified Edge, E-waste Compensated, är ett kraftfullt verktyg som hjälper inköpare och IT-branschen att bekämpa elavfall. Varumärkesägare kan se till att det för varje certifierad produkt som tillverkas, samlas in en motsvarande mängd elavfall i ett land som saknar säkra återvinningssystem. På så vis skyddas miljön från farliga ämnen och eftersom sociala krav ingår så kan rättvisa arbetstillfällen skapas lokalt. Det insamlade avfallet transporteras till en återvinningsanläggning som uppfyller strikta miljökriterier.

Organisationer som samordnar insamling av e-waste enligt TCO Certified Edge, E-waste Compensated måste följa strikta sociala och miljömässiga krav. Den nederländska IT-tjänsteleverantören ARGO360 har nyligen genomgått en utvärdering utförd av en oberoende verifierare och är den senaste godkända insamlaren enligt TCO Certified Edge, E-waste Compensated.

”Transparens är extremt viktigt när det gäller samordnad insamling av elavfall. Som godkänd insamlare för TCO Certified Edge, E-waste Compensated, måste insamlaren ha ordentliga system för att spåra allt avfall och offentligt kommunicera hur de arbetar med sociala frågor och insamling av produkter i sin uppförandekod. Insamlaren behöver också arbeta med pålitliga återvinnings- och refurbishmentföretag”, säger Sören Enholm, vd på TCO Development, organisationen bakom TCO Certified.

“Genom att ta ansvar och anamma en cirkulär ekonomi har ARGO360 förbundit sig att främja återanvändning, avfallskompensation och återvinning av IT-produkter, samtidigt som företaget uppfyller sitt sociala ansvar. Detta återspeglar ARGO360s engagemang för en mer hållbar framtid för alla”, säger Victor Jansma, partner på ARGO360.

Bättre hjälp för inköpare som vill ta ansvar för elavfall

Det nederländska företaget Closing the Loop har tidigare varit den enda godkända insamlaren för TCO Certified Edge, E-waste Compensated. Kravet finns tillgängligt för bärbara datorer, smartphones och surfplattor.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>