Vad är blåbetong, vart finns det och hur påverkar det oss?
Blåbetong eller Alunskifferbaserad lättbetong, som det heter, benämner det oftast som just blåbetong började tillverkas 1929 och är en typ av byggmaterial.
Det är bara det att det visade sig att alunskiffer som används vid framställningen av materialet innehåller ämnet radium som kan ge ifrån sig så pass mycket radon att det kan vara skadligt och påverka vår inomhusmiljö på ett negativt sätt. Först 1970 fanns det så pass mycket forskning kring ämnet att man kunde förbjuda det och blåbetong fick inte längre produceras. Det gick däremot att få tag på materialet fram till 1975 och det finns även fall med hus byggda på 1980 – talet där man påträffat blåbetong.
När bör man vara uppmärksam?
Blåbetong användes främst under 60- och 70- talen och förekommer oftast i väggar, källare eller stommar. Ska man köpa, eller bor i, ett hus byggt under den perioden och är lite osäker på byggnadsmaterialet så kan det vara bra att låta göra en extra kontroll. Alla hus innehåller eller består ju inte blåbetong men om så är fallet så kan man behöva hjälp med att åtgärda problemet.
Hur vet jag om det finns blåbetong i konstruktionen?
Förutom att blåbetong avger radongas som jag skrev ovan så avger den även något som heter gammastrålning. Gammastrålning kan en behörig radonexpert snabbt mäta med hjälp av en gammamätare. På så vis kan man få reda på hur pass mycket strålning materialet avger och kan därmed beräkna radonhalten. Det kallas även för att mäta strålningsklassen. Genom att få reda på den så vet man om huset behöver åtgärda problemet eller om värdena är lägre än gränsvärdet (200 Bq/kvm).
Hur åtgärdar man problemet?
Om det visar sig att det är höga värden av radon i bostaden d.v.s. över 200 Bq/kvm så åtgärdar man det bäst genom en förbättrad ventilation. Här beror det helt på hur mycket radon som mätts upp, vad det är för hus, vad det är för befintlig ventilation med mera för att man skall veta vilken åtgärd som är den bästa. I vissa fall räcker det med en förbättrad eller ökad självdrag medans det i andra fall behöver till extra frånluftsventiler. Även detta är något som en radonexpert kan hjälpa dig med att ta reda på. Huvudsaken är att det finns en lösning på problemet!