Bosch avtäcker ProCORE18V+ – batteri med ny cellteknik och 71 procent längre drifttid
Hem TEKNIK Bosch avtäcker ProCORE18V+ – batteri med ny cellteknik och 71 procent längre drifttid

Bosch avtäcker ProCORE18V+ – batteri med ny cellteknik och 71 procent längre drifttid

Publicerat av: Redaktionen

Bosch Professional avtäcker idag världens första batteriet med tabless-teknik för sladdlösa elverktyg.

Nya ProCORE18V+ med kapacitet om 8,0 Ah ökar drifttiden för Boschs högpresterande verktyg, vilket ger proffs inom handel och industri ännu en effektivitetsökning i arbetsflödet.

Trots att batteriet har samma energikapacitet, mått och vikt erbjuder det upp till 71 procent längre drifttid än ProCore18V med 8,0 Ah vid krävande tillämpningar.

Detta möjliggörs av den mer effektiva designen.

Innovativ tabless-design för maximal effektivitet

Batteriets högre effektivitet är möjlig tack vare designen på battericellerna, tabless, som det för några år sedan blev officiellt är på väg till nästa generations elbilar. I konventionella litiumjonbatterier har varje enskild battericell ett smalt anslutningsband mellan anoden och katoden på båda sidor – den så kallade ”tabben”. Dessa skapar en flaskhals både vad gäller att leverera effekt och ger upphov till resistans, vilket genererar mer värme och lägre effektivitet.

Hos battericeller som använder en tabless-design kan elektriciteten flöda genom otaliga vägar över hela längden av katoden och anoden istället för att begränsas till en eller ett par flikar. Detta minskar den inre resistansen hos varje cell med cirka 50 procent, med betydligt lägre värmeutveckling som resultat. Med lägre värmeutveckling ökar energieffektiviteten hos batteriet, vilket gör att Bosch kan leverera upp till 71 procent längre drifttid med ProCORE18V+ jämfört med dagens ProCORE18V.

Då det är lägre värmeutveckling som möjliggör den längre drifttiden vid samma batterikapacitet finns mest att vinna vid krävande tillämpningar och verktyg med hög effekt. Exempel på sådana verktyg är Bosch GBH 18V-45 C Professional sladdlös borrhammare och GCM 18V-305 GDC Professional kap- och geringsåg, med maximal effekt om 1 500 respektive 2 000 W.

ProCORE18V+ befäster det tekniska ledarskapet

”Vi är övertygade om att vi med denna innovation kan nå lika stor framgång som när vi introducerade litiumjonceller i en sladdlös skruvdragare”, säger Thomas Donato, chef för Bosch Power Tools. ”Litiumjonceller, som före 2003 endast användes i mobiltelefoner, är nu mer eller mindre universella i handhållna sladdlösa elverktyg. Bosch Professionals sladdlösa verktyg är synonyma med effektivitet och underlättar hårt arbete”.

Med det nya batteriet ProCORE18V+ fortsätter divisionens 50-åriga historia inom utvecklingen av sladdlösa elverktyg och understryker än en gång sitt tekniska ledarskap. Förutom den nya tabless-tekniken är batteriet utrustat med Bosch Professionals etablerade CoolPack-teknik, som hindrar batteriet från att överhetta samt ger längre drifttid, snabbare laddning och längre livslängd.

Bosch avtäcker ProCORE18V+ – batteri med ny cellteknik och 71 procent längre drifttidNy teknik till trots har ProCORE18V+ full kompatibilitet med Bosch Professional-verktyg från 2008 – inklusive den kraftfulla Biturbo-serien. Det här innebär även kompatibilitet med verktyg från de drygt 30 aktörerna som hittills anslutit sig till batterialliansen AmpShare – powered by Bosch Professional.

Batteriet ProCORE18V+ 8.0 Ah är tillgänglig från våren 2024 och Bosch Professional kommer även att utöka systemet med fler kapaciteter.

Tekniska data för ProCore18V+ 8.0 Ah
Specifikationer ProCore18V 8.0 Ah
Spänning/kapacitet 18 V/8,0 Ah
Energikapacitet 144 Wh
Cellteknik/formfaktor Tabless/21700
Laddningstid med GAL 18V-160 Professional till 50 och 100 procent 15 respektive 44 minuter
Vikt 1,0 kg
Mått (längd x bredd x höjd) 117 x 77 x 69 mm

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>