Ramirentrapporten visar: Här kan byggbranschen skala upp sitt hållbarhetsarbete
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Ramirentrapporten: Här kan byggbranschen skala upp sitt hållbarhetsarbete

Ramirentrapporten: Här kan byggbranschen skala upp sitt hållbarhetsarbete

Publicerat av: Redaktionen

Att arbeta hållbart blir allt viktigare inom byggbranschen.

Det visar ny statistik från Ramirentrapporten.

Resultatet visar att 4 av 10 byggföretag har en hållbarhetsredovisning och att 2 av 10 väljer hållbara alternativ framför det billigaste. Men det finns mer att göra, inte minst när det kommer till att erbjuda fler miljöanpassade produkter och använda mer återbruk.

I Ramirentrapporten, som släpptes här i höst, har Ramirent bland annat undersökt hur byggföretag jobbar med hållbarhet. Resultatet visar att 4 av 10 företag har en hållbarhetsredovisning, samt att 2 av 10 väljer hållbara produkter framför billigare alternativ.

– Hållbarhetsarbetet börjar bli etablerat inom branschen. Ledare och anställda lägger mer vikt vid att förvalta miljön de verkar i. Då blir val av produkter viktigt, men även transparensen gentemot kunden, som allt oftare ställer krav på hållbara byggen, säger Marie Lindkvist, hållbarhetsstrateg på Ramirent.

Ramirentrapporten visar: Här kan byggbranschen skala upp sitt hållbarhetsarbeteSamtidigt finns det potential för utveckling. På frågan om vad byggföretagen själva tycker att de kan bli bättre på inom hållbarhetsarbetet nämns att erbjuda miljöanpassade produkter (42%), att använda mer återbruk (43%), att oftare välja hållbara alternativ framför billigare (39%) och att förbättra avfallshanteringen i byggprojekten (20%).

Rapporten visar även att det finns en brist på kompetens inom branschen. 30 procent av byggföretagen säger att hållbarhetsexperter är en kompetens som saknas.

– För att utvecklas och jobba mer hållbart måste företagen kunna rekrytera rätt. Att 30 procent av byggföretagen säger att de saknar kompetens inom hållbarhet är oroväckande, speciellt om man tar i beaktande att en stor andel vill jobba mer hållbart, säger Marie Lindkvist.

Byggbranschen färdplan – framtagen av branschorganisationen Byggföretagen – har som mål att den svenska byggbranschen ska vara klimatneutral till 2045. Ramirent har en viktig del i det arbetet och här är målet att kunna erbjuda el- eller batteridrivna alternativ för alla typer av maskiner och utrustning till kunder med krav på noll CO2-utstläpp till 2028.

– Potentialen finns i branschen. Nu gäller det att alla byggföretag tar sitt ansvar för att nå målet genom att våga tänka annorlunda och framförallt långsiktigt, för det är där besparingarna inom både miljö och ekonomi finns, avslutar Marie Lindkvist.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>