Här byggs laddstationen för tunga fordon vid E18 i Karlskoga
Hem ENERGI Det byggs laddstationen för tunga fordon vid E18 i Karlskoga

Det byggs laddstationen för tunga fordon vid E18 i Karlskoga

Publicerat av: Redaktionen

På ett 7000 kvadratmeters område har skog avverkats och markarbetena är i full gång.

Redan i höst ska tunga fordon kunna ladda el på den nya stationen vid Mosserud.

I somras stod det klart att Karlskoga Energi & Miljö får bidrag från Energimyndigheten för att bygga den nya laddstationen för lastbilar.

Valet av plats stod klart redan från början.

– Placeringen intill E18 är strategiskt viktig för att öka takten i elektrifieringen av godstransporter. Här passerar tusentals tunga fordon varje dygn och etableringen bidrar till ett sammanbundet stråk av laddstationer i Mellansverige. Lägg därtill att många fordon har ärenden till Mosserudsområdet där flera välbesökta anläggningar är placerade, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

Här byggs laddstationen för tunga fordon vid E18 i Karlskoga

Den nya laddstationen växer fram intill tankstationen för biogas på Mosserudsområdet.

Under våren färdigställs markarbetena och till sommaren installeras de fyra snabbladdarna för tunga fordon tillsammans med en depåladdare med fyra uttag, även den i huvudsak för tunga fordon men också för andra mindre fordon. I september beräknas allt stå klart.

– Det här blir ett bra komplement till tankstationen för biogas som redan finns på området. För oss som energibolag är det så klart viktigt att ha ett brett utbud.

Fakta om projektet
  • Snabbladdarna kommer att ha 350 kW kontinuerlig effekt och depåladdarna 100 kW.
  • Laddstolparna är av märket EnerCharge.
  • Anläggningen beräknas kosta 7,6 miljoner.
  • Projektet finansieras av bidrag från Energimyndighetens satsning Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter.
  • Markarbetena utförs av KMAB.
  • Laddstolparna ska installeras av LBS.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>