Produktionsanläggning för e-metanol i Umeå beviljas miljötillstånd
Hem ENERGI E-metanol-anläggning i Umeå får grönt ljus – ska bli ledande inom CO2-fångst

E-metanol-anläggning i Umeå får grönt ljus – ska bli ledande inom CO2-fångst

Publicerat av: Redaktionen

Liquid Wind har fått miljötillstånd för storskalig produktion av grönt elektrobränsle, e-metanol, på Umeå Eco Industrial Park.

Anläggningen som är en av de största industrisatsningarna i Umeå förväntas stå klar 2027 och bli ledande inom CO2-fångst.

”Det är glädjande att satsningen passerat denna milstolpe. Vi ser fram emot att nu kunna ta fortsatta steg på vägen mot en anläggning i framkant, som bidrar till att omvandla koldioxid till e-metanol. Det ligger helt i linje med våra och vår ägares, Umeå kommuns, klimatmål och med ambitionerna för platsen.”

Elektrobränsleanläggningen har beviljats tillstånd att producera upp till 130 000 ton e-metanol och fånga in 230 000 ton koldioxid årligen.  Liquid Wind har som mål att den ska spela en ledande roll, såväl i Sverige som internationellt, inom industrialiseringen av koldioxidfångst, så kallade CCU-lösningar (Carbon Capture and Utilization).

Produktionsanläggning för e-metanol i Umeå beviljas miljötillstånd

Jan Ridfeldt, VD på Umeå Energi

”Vi är mycket glada över att ha fått tillståndet för vår anläggning i Umeå beviljat, en viktig milstolpe i vår resa och ambition att minska beroendet av fossila bränslen i svåromställda sektorer som sjöfart och flyg. Detta projekt är ett exempel på vårt engagemang för att leda utvecklingen av innovativa lösningar som CCU, som är avgörande för att skapa en grönare framtid”, Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind.

Det är mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt som har beviljat miljötillstånd för elektrobränsleanläggningen. Den kommer att anslutas till Umeå Energis kraftvärmeverk på Umeå Eco Industrial Park, vid Dåvamyran norr om Umeå.

10 anläggningar till 2027

E-metanolanläggningen i Umeå och Liquid Winds projektpipeline om att nå 10 anläggningar till 2027 kommer att vara centrala tillskott till minskade koldioxidutsläpp och bidra till att säkra svensk produktion för att möta en accelererande efterfrågan på gröna bränslen globalt.

För Umeå Energis del är e-metanolanläggningen en av flera viktiga pusselbitar för att bidra till att nå Umeå kommuns klimat- och tillväxtmål. På Umeå Eco Industrial Park ska Umeå Energi kommande år också bygga en fullskalig sorteringsanläggning och tillsammans med Vakin och Miva uppföra en anläggning för förbränning av rötslam.

Det finns också planer på att bygga en anläggning för produktion av hållbart flygbränsle (Sustainable Aviation Fuel) tillsammans med det norska bolaget Mana. Sammantaget handlar det om investeringar på Umeå Eco Industrial Park i storleksordningen 20 miljarder kronor.

Liquid Wind är en ledande utvecklare av produktionsanläggningar för elektrobränslen med målet att minska världens beroende av fossila bränslen. Liquid Wind har en gedigen pipeline av anläggningsprojekt under utveckling med målet att nå 10 projekt år 2027. .

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>