Elektrifiering driver utveckling inom tillverkningsindustrin
Hem ENERGI Elektrifiering driver nu utveckling inom tillverkningsindustrin

Elektrifiering driver nu utveckling inom tillverkningsindustrin

Publicerat av: Redaktionen

I takt med att allt fler OEM-företag växlar över till hållbara och energieffektiva lösningar ökar behoven av spetskompetens inom elektrifiering.

– Omställningen sker nu och tillsammans skapar vi lösningarna, säger Christian Sunkler.

Som affärsutvecklare hos de svenska elektronikutvecklarna Adigo Drives AB – och i nära kontakt med sina kunder – ser Christian Sunkler en tydlig trend där nyckelordet är hållbarhet.

Resan som har påbörjats mot elektrifiering och digitalisering går i allt snabbare takt i både små och medelstora företag.

– Det är det här som driver utvecklingen hos de kunder som vi jobbar med. Man ersätter förbränningsmotorer och hydraulik med elektriska komponenter och lösningar för att bli mer energieffektiva, mer miljövänliga och möta nya regelverk och direktiv i olika projekt. Och man efterfrågar intelligenta lösningar, säger Christian.

Från elektromekanik till elektrifiering

Adigo hör till de svenska pionjärerna som började utveckla elektromekaniska lösningar för framdrift och rörelse redan på 1970-talet. Behovet av elektriska truckar ledde till en stark utveckling på materialhanteringssidan. I dag omfattar deras kundprojekt allt inom e-mobility, från automotive, marin och e-motorsport till skogsindustri, gruvindustri och entreprenadmaskiner – där den gemensamma nämnaren är rörelse genom elektrifiering.

– Vi är ett ingenjörsbolag som utvecklar och levererar en funktion till nytta för kundens applikation, utifrån befintliga elektronikkomponenter eller från helt egenutvecklade lösningar. Systemintegration är hjärtat i vårt erbjudande, säger Christian.

Ökad efterfrågan av svenska elektronikleverantörer
Elektrifiering driver utveckling inom tillverkningsindustrin

För att skapa en helhetslösning krävs systemintegration där den elektriska motorn är själva navet tillsammans med litiumjon-batterisystem, litiumjon-laddare, motorstyrning, DC/DC omvandlare och HMI. Under lång tid har OEM-företag i Sverige och Europa vänt sig mot Asien för att hitta elektronikleverantörer – men nu har trenden vänt.

– Vi ser på hela marknaden att man söker sig till Europa för att hitta leverantörer, säger Christian.

Nya kundkontakter varje år

Att det finns svenska elektronikleverantörer är därför viktigt att lyfta och tydliggöra för svensk tillverkande industri, menar Christian, exempelvis på en mässa som Elmia Subcontractor. Som mångårig utställare har Adigo noterat att besökarna i allt större utsträckning efterfrågar närproducerade lösningar inom elektronik och elektrifiering.

– Det här är den enda mässa vi ställer ut på i Sverige och varje år ser vi bra flöden till vår monter. Vi kommer i kontakt med många befintliga kunder och leverantörer samtidigt som vi varje år knyter nya kundkontakter, säger Christian.

Att det till exempel är möjligt att köpa svensktillverkade litiumjon-batterisystem brukar ge en aha-upplevelse för mässbesökarna.

– Vi är stolta över att kunna säga att Adigo är en svensk leverantör som är specialiserad inom utveckling av högeffektiva litiumbatterisystem från 24V till 800Vmed inbyggd intelligens som möter alla krav på säkerhet och kvalitet, säger Christian.

Fossilfri lösning mer effektiv

Hållbarhetsomställningen bland svenska och nordiska OEM-företag är, som tidigare nämnts, det som driver utvecklingen framåt och skapar förutsättningen för nya elektrifierade innovationer. Ett exempel är Sahlins Sweden som tog en första kontakt med Adigo på Elmia Subcontractor.

– De ville veta om vi kunde hjälpa dem att elektrifiera deras bensindrivna kabelvinsch, och vi sa ja, berättar Christian.

Från pilotstudie gick man vidare till konstruktion, prototyp och testning. I dag är kabelvinschen Sahlins 2104 ute på marknaden och serietillverkning pågår av en produkt som motsvarade alla förväntningar:

– Resultatet blev en stark och energieffektiv vinsch. Batterikapaciteten räcker till en full dags arbete utan uppehåll och den fyller alla kriterier för arbete i tunnlar och gruvor liksom i industrimiljöer och även tätbebyggt område – eftersom den också är ljudlös och inte släpper ut några avgaser, säger Christian.

Svensk leverantör av batterisystem

Han ser också behovet av fortsatt kunskapsförmedling till alla de OEM-företag som står inför eller redan har påbörjat sin elektrifieringsresa.

– Många gånger måste vi börja med att bygga förståelse kring hur en maskin fungerar. Vi är ett ingenjörsbolag i grunden och med vår expertis kan vi hjälpa både mindre bolag och stora företag i omställningen till mer energieffektiva och hållbara lösningar, säger Christian.

Han konstaterar att de mötesplatser som skapas på Elmia Subcontractor ger möjlighet till kunskapsförmedling eftersom mässan är så bred och samlar tillverkande OEM-företag inom en mängd olika branscher.

– Besökarnas målsättning är ju att hitta nya sätt att använda teknik. Här behöver vi som elektronikbolag synas, säger Christian Sunkler.

Del av börsnoterade Addtech

Adigo Drives AB med huvudkontor i Mölndal är en del av svenska börsnoterade Addtech Group där samtliga företag i gruppen säljer och utvecklar högteknologiska produkter och lösningar till kunder inom infrastruktur och tillverkande industri i mer än 20 länder. Affärsområden i gruppens 140 företag omfattar automation, elektrifiering, energi, industriella lösningar och processteknologi.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>