Efterfrågan på ställverk fria från den skadliga växthusgasen SF6 växer i takt med att fler vill möjliggöra en grön energiomställning.
Ökningen märks av hos energihanteringsföretaget Eaton som nu meddelar att de har sålt 150 000 SF6-fria Xiria-ställverk.
Växthusgasen SF6 har utsetts till den skadligaste växthusgasen i världen av FN:s klimatpanel och har en uppvärmningspotential 25 200 gånger högre än koldioxid.
Nyligen fattade EU-parlamentet beslut om att förstärka åtgärderna för att minska utsläppet av klimatfarliga gaser. Bland åtgärderna finns en progressiv men mycket snabb utfasning av SF6-ställverk, som inleds 2026 och innebär ett förbud mot nyinstallation av ställverk där SF6-gasen används.
Redan innan beslutet fattades i EU-parlamentet har det funnits indikationer på att SF6-fri vakuumteknik för ställverk håller på att bli det föredragna alternativet i takt med att projekt för förnybar energi tar fart i Europa, särskilt när det gäller förnybar energiproduktion som kräver frekventa på- och avstängningar. Detta är särskilt tydligt hos Eaton, som under de senaste åren har upplevt en ökande efterfrågan på sin Xiria-serie med SF6-fria ställverk för mellanspänning.
– Vi på Eaton har tillverkat SF6-fria ställverk sedan gasen upptäcktes på 1960-talet och har just passerat en milstolpe på 150 000 sålda enheter i vår Xiria-serie. På bara fem år har vi sålt 50 000 fler jämfört med den senaste milstolpen från 2018, då vi hade nått 100 000 sålda ställverk. Mycket tyder på att SF6-fria ställverk har blivit alltmer populära och att efterfrågan kommer att öka än mer efter beslutet i EU-parlamentet, säger Fredrik Regnell, Sverigechef på Eaton.
Nyligen visade en YouGov-undersökning att kunskapen om SF6-gas är låg bland svenskarna, då 70 procent uppgav att de aldrig hört talas om den. När de fick mer information om den, och vetskap om att den används för att leverera el till svenska hushåll, uppgav dock 52 procent att de vill kunna välja bort elavtal där SF6-gas används i ställverken.
– Miljömedvetenheten är stark i Sverige och om vi ska nå våra klimatmål måste vi se till att vi väljer bort alternativ som innehåller skadliga gaser som SF6. Det är positivt att fler nu aktivt efterfrågar SF6-fria lösningar och vi ser även att fler SF6-fria alternativ har dykt upp på marknaden, säger Fredrik Regnell.
Varje år läcker det 6,7 miljoner ton SF6-gas från elindustrin. Endast ett kilo motsvarar utsläppen från 24 plan som flyger tur och retur mellan London och New York. Klimatfördelarna med SF6-fri utrustning är alltså stora, men det finns även andra fördelar. De är t.ex. 65 procent mer kostnadseffektiva att driva eftersom de har en livslängd på 40 år, vilket är upp till 10 gånger mer än anläggningar som använder SF6-gas.