Auto Draft
Hem MILJÖ Elis släpper ett av Sveriges tuffaste klimatbokslut och sänker sina utsläpp genom skifte till grön gasol

Elis släpper ett av Sveriges tuffaste klimatbokslut och sänker sina utsläpp genom skifte till grön gasol

Publicerat av: Redaktionen

Det globala textilserviceföretaget Elis fortsätter sin resa mot netto noll utsläpp och byter nu till grön gasol (biogasol) i fem svenska anläggningar; Eskilstuna, Vara, Fristad, Länna och Veddesta.

Auto Draft

Elis nya klimatbokslut visar samtidigt en minskad klimatpåverkan med 17 procent sedan basåret 2018 i scope 1, 2 och 3.

Företaget är ett av få i Sverige att göra så omfattande klimatberäkningar och är drivande i omställningen inom tvätt och textilier. Under 2021 beräknar Elis att ytterligare minska sin klimatpåverkan med 10–15 procent i Sverige på helårsbasis, mycket tack vare övergången till fossilfri gasol.

Elis, tidigare Berendsen, är ledande inom textilservice i Sverige och Europa. Varje år hanterar de mer än 75 000 ton arbetskläder, lakan, handdukar, hygienutrustning och mattor åt hotell, restauranger, vårdgivare, industrier och fastighetsägare vilket gör dem till en cirkulär pionjär sedan 70 år. I Sverige arbetar över 1400 medarbetare på Elis 26 anläggningar.

”Vi arbetar målmedvetet med att minska vårt ”carbon footprint” och avgörande är att se över vilka energikällor vi använder. 2020 var 46 procent av vår energiförbrukning fossilfri. När nu fem av våra anläggningar byter från gasol till biogasol innebär det att 12 av Elis totalt 26 anläggningar drivs med fossilfri energi”, säger Patrik Nyholm, inköpschef, Elis Sverige.

Sveriges mål är att ha netto noll utsläpp av växthusgaser år 2045. För att nå dit måste vi under de kommande årtiondena byta från fossila till förnybara bränslen.

”Vi på Elis Sverige har det ambitiösa målet att nå nollutsläpp redan 2035 och har även påbörjat processen att få våra klimatmål godkända som SBT, Science Based Targets, vilket innebär klimatmål som är i linje med vetenskapliga modeller för vad som krävs för att nå Parisavtalets globala klimatmål”, säger Lina K Wiles, hållbarhetschef Elis Sverige.

Grunden för att kunna sätta SBT är att inventera sina utsläpp, direkta såväl som indirekta, i hela värdekedjan enligt GreenHouse Gas protocol.

CO2-sänkning i produktion och användning

Biogasol har sitt ursprung i en biologisk källa istället för en fossil. Den biogasol Elis valt köps in från Kosan Gas och utvinns uteslutande från biobaserade restprodukter eller biobaserat avfall vilket gör att utsläppsminskningen av CO2 alltid är minst 70 procent inklusive transport fram till slutkundens gasoltank.

”Vi är stolta över att kunna hjälpa företag som Elis att nå sina hållbarhetsmål. Biogasol besparar miljön upp till 90 procent av CO2-utsläppen. Vårt avtal med Elis motsvarar att byta ut hela deras fossila gasolanvändning till biogasol med årlig utsläppsminskning upp till 3700 ton CO2 .” säger Jonas Hult, Sales Manager, Kosan Gas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>