Auto Draft
Hem TEKNIK Hewlett Packard Enterprise, Facebook och Microsoft öppnar patent för gröna innovatörer

Hewlett Packard Enterprise, Facebook och Microsoft öppnar patent för gröna innovatörer

Publicerat av: Redaktionen

I samband med Earth Day tillkännages initiativet Low-Carbon Patent Pledge – med sikte på att tackla klimatförändringar genom teknik.

Auto Draft

Bolag som utvecklar miljövänlig teknik har från och med idag under initiativet Low-Carbon Patent Plegde fri tillgång till patent från tre av världens största techbolag, ett åtagande som ska bidra till kampen mot klimatförändringar.

Hewlett Packard Enterprise (HPE), Facebook och Microsoft tillgängliggör patent som ska skynda på anpassningen till grön teknik med minimalt koldioxidavtryck. I det HPE-ledda initiativet ingår hundratals patent som kan nyttjas av produktutvecklare för att generera, lagra samt distribuera grön energi.

Patenten görs tillgängliga för användning utan avgifter.

Low-Carbon Patent Pledge lanseras mot en bakgrund av forskningsrapporter runtom i världen som menar att tekniska genombrott för att minimera utsläpp är avgörande för att undvika ett klimatmässigt katastrofscenario. För att uppnå netto-nollutsläpp till 2050 krävs teknik som ännu inte finns kommersiellt tillgänglig1, enligt International Energy Agency. Patenten i fråga inkluderar en rad anpassningsbara tekniska lösningar som kan användas i förebyggande syfte mot klimatförändringar.

Lösningarna sträcker sig över exempelvis energihantering, fossilfri energi, effektiv arkitektur i datacenter samt värmehantering.

– Världen behöver radikala samarbeten för att möta stundens allvar i klimatkrisen. För att uppnå netto noll-utsläpp till år 2050 måste vi arbeta tillsammans för att innovera snabbare. Genom att öppna upp användningen av dessa patent hoppas vi kunna påskynda och uppmuntra innovation, säger John Frey, Chief Technologist for Sustainable Transformation på Hewlett Packard Enterprise.

Bolagstrion har egna ambitiösa hållbarhetsmål, och hoppas inspirera andra företag genom att kostnadsfritt ge tillgång till patent. Initiativet hoppas också uppmuntra forskare och vetenskapsvärlden att skapa morgondagens tekniska verktyg och lösningar som behövs för att bidra till en värld med minskade koldioxidutsläpp och en hållbar framtid.

– Vi har genom historien sett att frivilligt delade patent hjälper till att öka acceptansen och anammandet av nya tekniker runtom i världen. Det här är exakt den typen av initiativ som krävs för att undvika potentiella katastrofala effekter av klimatförändringar, säger Jorge L. Contreras, juridikprofessor vid S.J. Quinney College of Law, University of Utah.

En fullständig lista över patent och villkoren för dess användning kan ses på lowcarbonpatentpledge.org. Listan kommer utökas framöver i takt med att HPE, Facebook och Microsoft lägger till fler patent och andra bolag ansluter till initiativet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>