En ny fiberscanner har invigts hos Wargön Innovation idag.
Det är en viktig del i Nordens enda test- och demoanläggning för automatisk sortering av textilflöden, och som sorterar för både återbruk, re-design och återvinning.
Högskolan Väst är en av flera aktörer som medverkat i satsningen.
Textil- och modeindustrin står inför ett stort paradigmskifte. Nya lagkrav väntas komma 2024 som innebär att Sverige ska samla in tre gånger mer textilier och kläder än idag, vilket i sin tur kräver att sorteringskapaciteten behöver utökas rejält. Det betyder bland annat att nya teknologier för automatiserad textilsortering behöver tas fram.
Wargön Innovation driver på utvecklingen genom att tillsammans med flera aktörer utveckla tekniska lösningar som möjliggör effektiva och hållbara textilflöden. Det krävs för att Sverige ska kunna ta hand om stora mängder textilier i framtiden, genom återbruk, re-design och återvinning av material.
Fiberscannern som nu finns på plats i Wargön Innovations test- och demoanläggning möjliggör automatisk textilsortering. Forskare på Högskolan Väst har bidragit med lösningar för automation, arbetsmiljö och andra tekniska lösningar.
– Textiler är ett komplicerat material och ofta sammansatt av flera olika fiberslag. För högskolan är det här en helt ny applikation, men den kopplar väl till vår forskning inom automationslösningar och även till hållbarhet och cirkulär ekonomi, säger Linn Gustavsson, lektor Högskolan Väst.
– Att arbeta gemensamt med tekniska lösningar för sortering av textiler är både intressant och viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Genom en fibersort kan man skapa nya materialflöden som kan ingå i nya affärsmodeller. Utrustningen ger helt nya möjligheter för sortering och återvinning.
Linn Gustavsson medverkade under dagens digitala invigning där tal även hölls av Benny Augustsson, kommunalråd Vänersborgs kommun, Cecilia Tall, generalsekreterare Textil- och modeföretagen, Susanne Eriksson, projektledare Wargön Innovation och Markus Danell, verksamhetsledare Wargön Innovation.
Sorteringsutrustningen med Fibersort-teknologin är uppbyggd inom projektet Wargotex Development och har finansierats via Re:source samt av Sveriges Textil- och modeföretag, TEKO, och Högskolan Väst.