Sveaskog och ForestX lanserar KingPin – ett nytt AI-verktyg som ökar skogens värde
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Sveaskog och ForestX lanserar KingPin – ett nytt AI-verktyg som ökar nu skogens värde

Sveaskog och ForestX lanserar KingPin – ett nytt AI-verktyg som ökar nu skogens värde

Publicerat av: Redaktionen

”KingPin hjälper Sveaskog att ta vara på skogsråvaran på det mest hållbara och lönsamma sättet, samtidigt som vi levererar bästa möjliga produkt till varje kund oavsett geografi”, säger Mattias Forsberg, produktionschef i Sveaskogs marknadsområde Syd.

Skogsindustrins behov av specialanpassad råvara ökar, samtidigt som det blir allt viktigare att använda skogen på ett långsiktigt hållbart sätt.

Nu har Sveaskog, i samarbete med ForestX som arbetar med digitalisering och it inom skogsindustrin, under drygt ett års tid tagit fram ett verktyg som med AI-teknologins hjälp ökar möjligheten att utveckla produktionen efter båda dessa parametrar.

– KingPin hjälper oss att ta vara på skogsråvaran så förnuftigt som vi bara kan. Produktionen optimeras både efter varje kunds unika behov och utifrån hur våra skogar ser ut i kundens leveransområde. Timmerandelen ökar och transporterna effektiviseras, till gagn för kunder och miljö. Så vinsten blir stor – ur flera perspektiv, säger Mattias Forsberg.

Ambitionen att trimma apteringen har funnits lika länge som det funnits apteringsdatorer. Det har varit spännande att testa hur långt vi kan nå. Tidigare har arbetet till stor del varit hantverksmässigt och vilat på medarbetares långa erfarenhet. Dessa lösningar har varit bra, men med AI-teknologins hjälp kan vi spetsa apteringen ytterligare.

– Den mänskliga hjärnan har sin begränsning. Det kan ibland vara svårt att avgöra om din beräkning verkligen ger bästa möjliga svar sett till både kund-, värde- och hållbarhetsperspektiv. KingPin ger ett säkert och snabbt svar. Pratar vi framtid så öppnar teknologin upp för nya sätt att jobba med skogsproduktion och flödesplanering. Även det är idag ett hantverksmässigt pussel. Så jag ser stora möjligheter, berättar Mattias Forsberg och får medhåll av samarbetspartnern ForestX:

Sveaskog och ForestX lanserar KingPin – ett nytt AI-verktyg som ökar skogens värde– Det är ett långt och lyckosamt projekt som nu går i hamn! Det har varit roligt att få genomföra ett AI-projekt med en välbekant och långvarig kund som Sveaskog. Tenfifty har bidragit med spetskompetens inom AI. Vår ambition är att hela tiden ligga i digitaliseringens framkant. Nu blickar vi framåt mot nya utmaningar tillsammans, säger Christer Lindqvist, marknadschef och medgrundare till ForestX.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>