Miljöbron och högskolan breddar sin samverk
Hem STUDIER Miljöbron och högskolan breddar sin samverk

Miljöbron och högskolan breddar sin samverk

Publicerat av: Redaktionen

I början av december tecknade Högskolan Väst ett nytt tvåårigt samarbetsavtal med Miljöbron.

Samarbetet ska nu fördjupas och breddas på flera sätt. Framförallt ska hållbarhetsperspektiven integreras i högskolans utbildningar och kurser i större omfattning.

– Det här kommer att ge ytterligare kraft i högskolans arbete med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet i undervisningen, i forskningen och i vår roll som myndighet och arbetsgivare, säger Jan Theliander, prorektor Högskolan Väst.

Miljöbron och högskolan breddar sin samverk 2

Miljöbron och Högskolan Väst har samverkat i hållbarhetsfrågor sedan 2003. Miljöbron sammanför studenter och näringsliv i en rad olika projekt som handlar om att bidra till samhällets stora utmaningar inom hållbar utveckling. Det är konkreta uppdrag som blir en integrerad del i kurser, praktik eller examensarbeten. Studenterna får arbetslivserfarenhet, kompetens inom hållbarhet och kontakter, samtidigt som företagen och organisationerna får hjälp med hållbar utveckling.

Fler programområden inkluderas

Med det nya samverkansavtalet och avsiktsförklaringen för 2020-2021 utökas samarbetet på flera sätt. En av de viktigaste nyheterna är att högskolan och Miljöbron ska arbeta gemensamt för att få in hållbarhetsdimensioner som knyter an till de globala Agenda 2030-målen i kurser och program. Dessutom ska befintliga samarbeten breddas genom att inkludera nya programområden.

– Miljöbron kan även i fortsättningen stötta högskolan med riktiga företagscase som kopplar till det klimatstrategiska arbetet. Nytt är också att det finns en ambition att skapa gemensamma samverkansprojekt och att genomföra gemensamma kommunikationsinsatser när det passar, säger Hanna Stafhammar-Kjellgren, miljösamordnare vid Högskolan Väst, som varit med i framtagningen av det nya avtalet.

Samordnar samarbetet

På högskolan har nu Centrum för hållbar utveckling en utvecklande och samordnande roll i samarbetet. Fredrik Sjögren, som är verksamhetsledare för högskolans Centrum för hållbar utveckling, kommenterar det nya avtalet:

– Det är mycket glädjande att satsningen görs. Detta är ett stort steg framåt för högskolans hållbarhetsarbete och betyder mycket för alla inblandade – lärare, studenter, företag, organisationer med flera. Det är ju så här hållbarhetsarbete måste göras – i bred samverkan mellan olika samhällsaktörer, säger Fredrik Sjögren.

– För oss på högskolan, och inte minst inom Centrum för hållbar utveckling, innebär det här bland annat att vi nu ska AIL-märka hållbarhetsarbetet och samtidigt ”hållbarhetssäkra” våra AIL-inslag,säger Fredrik Sjögren.

”Ser fram emot fördjupat samarbete”

– Jag ser fram emot att vi nu kan fördjupa samarbetet, säger David Sjöqvist, affärsutvecklare på Miljöbron. Här finns stor potential att integrera hållbarhetstänk i högskolans samtliga kurser och program – men även i den övriga verksamheten. Min förhoppning är också att kunna jobba mer tvärvetenskapligt.

– Det är klokt att ta vara på studenternas resurser och låta dem vara med och driva hållbarhetsarbetet inom alla fält. Det här är verkligen en win-win-situation för studenter, företag och akademin. Kopplingen till arbetsintegrerat lärande är tydlig, säger David Sjöqvist.

AIL Create – exempel på bredare samverkan

Redan för några månader sedan startade ett nytt projekt, AIL Create, som är ett konkret exempel på bredare samverkan. I projektet arbetar Trollhättans stad tillsammans med Högskolan Väst och små och medelstora företag i kommunen för att utveckla högskolans AIL-profil med fokus på e-handel, hållbarhet och entreprenörskap. Projektet finansieras av Kommunakademin Väst som är en samverkansarena för Fyrbodals kommuner och Högskolan Väst.

Miljöbron rapporterar varje år om aktiviteter och insatser som genomförts på Högskolan Väst. De senaste åren har i snitt ett 50-tal studenter från Högskolan Väst arbetat med Miljöbrons projekt per år. Miljöbron är en ideell förening som startade 1997.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>