Klimatmat: Grand Hôtel Stockholm lanserar "One Planet Plate" - ett initiativ från WWF
Hem FOOD Klimatmat: Grand Hôtel Stockholm lanserar ”One Planet Plate” – ett initiativ från WWF

Klimatmat: Grand Hôtel Stockholm lanserar ”One Planet Plate” – ett initiativ från WWF

Publicerat av: Redaktionen

Nu lanserar Grand Hôtel Stockholm sin första ”One Planet Plate-rätt”, ett initiativ från Världsnaturfonden WWF för att inspirera till hållbara matvanor. 

Första rätten är ett klimatsäkrat alternativ till Verandans svenska klassiker –  köttbullar med potatismos i växtbaserad tappning.

“Lanseringen av vår första One Planet Plate är ett viktigt steg i vårt arbete för att bli en ännu mer hållbar destination. Det ger oss möjlighet att tänka innovativt och utmana oss , själva utan att kompromissa med vare sig smak eller kvalitet,” säger Pia Djupmark, vd Grand Hôtel Stockholm i ett pressmeddelande.

Klimatmat: Grand Hôtel Stockholm lanserar "One Planet Plate" - ett initiativ från WWF

Klimatsmart klassiker på vegovis

Verandan på Grand Hôtel Stockholm välkomnar både långväga besökare och lokala gäster att avnjuta det svenska köket med storslagen utsikt över slottet. Med WWF-initiativet One Planet Plate ges matgästerna nu möjlighet att göra hållbara val utan att kompromissa med smaken av en svensk klassiker.

Grand Hôtels första One Planet Plate-rätt är en klimatsmart tolkning av köttbullar med potatismos, med växtbaserade bullar gjorda på en utvald blandning av grönsaker, rotfrukter och baljväxter.

”Vi vill inspirera våra gäster att göra medvetna val utan pekpinnar, ” säger Pia Djupmark.

Får inte överstiga 0,5 kg CO2 per måltid

One Planet Plate är ett initiativ som utvecklades av Världsnaturfonden WWF 2018 för att stötta såväl restauranger som hushåll att enkelt servera hållbara måltider. Initiativet syftar till att minska måltidernas klimatavtryck och främja biologisk mångfald.

För att en måltid ska kvalificera sig som en One Planet Plate-måltid måste den uppfylla ett antal kriterier kring klimat och biologisk mångfald, formulerade av WWF. Rättens klimatpåverkan får inte överstiga 0,5 kg CO2e per måltid för lunch och middag.

Ingredienserna ska dessutom uppfylla kraven för biologisk mångfald enligt WWFs guider för kött, fisk och vegetabilier.

“När en institution som Grand Hôtel Stockholm tar ett aktivt steg mot fler hållbara alternativ på menyn, sätter det en standard i branschen och visar att hållbarhet och femstjärnig gastronomi kan gå hand i hand. Det visar på vikten av att stora aktörer tar ansvar och inspirerar både sin bransch och sina gäster att driva utvecklingen framåt”, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

Breddar med event- och konferensmeny

Under våren 2025 breddar Grand Hôtel sitt One Planet Plate-erbjudande och lanserar även en event- och konferensmeny som följer WWFs riktlinjer för One Planet Plate. Genom att erbjuda hållbara mötesalternativ vill Grand Hôtel nå en ny och medveten målgrupp.

“Vi ser en växande efterfrågan på hållbara alternativ inom konferenser och event. Med detta initiativ hoppas vi på att attrahera gäster som efterfrågar gröna möten. Vi hoppas att fler aktörer inom den svenska hotell- och restaurangnäringen tar vid, för att erbjuda fler hållbara val”, avslutar Pia Djupmark.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>