I södra Sverige bereder vi marken för fullt inför den nya odlingssäsongen 2023!
Vad har hänt sedan sist? Dels har vi utvecklat vår databas ytterligare.
Vi har tagit fram en digital mobil plattform vilket gör att vi kan mäta mer i fält, fast eller mobilt på en traktor eller annan utrustning.
Vi hittar nya sätt att sprida viktig information till den yngre generationen i skolor om den svenska primärproduktionen. Just nu arbetar vi på ett väldigt spännande projekt tillsammans med Berghs School of Communications som är vår samarbetspartner i projektet, och vi är även i dialog med Livsmedelsverket om att hitta vägar som gör att vi kan samarbeta för att få större spridning.
Det vi kommer göra ett roligt projekt kring är en hamburgare. Vi har valt en hamburgare då den innehåller spannmål i brödet, kött/fisk/vilt i burgaren, och grönsaker. Alla tillbehör kommer i grunden från den lokala primärproduktionen. Genom att vi ökar informationsutbyten med skolor kan vi på ett intressant och roligt sätt lära den yngre generationen viktig information om bra lokalproducerad mat.
I primärproduktionen får man betalt beroende på hur mycket man levererar, och allt i en produktion kostar pengar och allt som växer måste skötas om. Kan du sköta det med tillräckligt mycket arbete, utan att arbeta för mycket, då blir det lönsamt. När man vet behoven kan man anpassa insatserna utifrån behoven.
Vi vet att vi behöver vattna våra grödor, men vet vi exakt hur mycket vatten som behövs? och hur ofta vi behöver vattna? Med vår teknologi kan vi göra mätningar på fuktighet och ta drönarbilder så att du vattnar exakt rätt mängd, vilket leder till att du spar både tid och pengar på det som inte behövs, och arbetet blir då mer lönsamt.
Vi tycker att det finns en tydlig röd tråd i allt vi gör. Om man får en högre kvalitet på sitt spannmål som odlas åt grisar och kor och ett bättre gräs som djuren betar på så mår djuren bättre. Ökar vi kvaliteten på produkten, förbättras kvaliteten på maten vi lagar. Oavsett om det är bröd av spannmål, eller kött från djur som har fått bra mat. Vi vill skapa bra förutsättningar i lantbruket, hela vägen, säsong efter säsong.
När vi arbetar tillsammans med elever får de en bättre förståelse för hur produkterna har blivit till, och hur viktig lokal svensk produktion är, och i sin tur utbildar eleverna sina föräldrar. Kan vi sprida informationen kan vi även öka förståelsen för varför vi ska lägga mer pengar på lokalt producerad mat, i hemmet, skolor och i äldrevården.
Följ med oss på en väg mot ett lönsammare lantbruk!