Genom att styra uppvärmning och kylning med smarta molntjänster kan villaägare inte bara spara stora pengar, utan även minska påverkan på miljön drastiskt.
En ny branschstandard för att koppla samman utrustning och mjukvaror underlättar användningen. Det framkom nyligen på ett event om smarta hem.
Ett digitalt event om smarta hem i torsdags, 2 september, gav en bred bild av vad som är på gång vad gäller tekniklösningar. Arrangemanget som anordnades av tyska Tado, en ledande leverantör av lösningar för värme och kylning, var fokuserat på den europeiska marknaden. Bland deltagande företag märks bland annat Tado, Amazon, Google och Philips.
Av mest generellt intresse under eventet sticker hållbarhet och branschstandarder för kommunikation mellan olika leverantörers hårdvara och mjukvara ut. Att företag som Amazon och Google lägger mycket kraft på sina digitala assistenter, till exempel Alexa från Amazon, är inte oväntat. De amerikanska teknikjättarna anstränger sig till det yttersta för att göra assistenterna till knytpunkterna mellan sina ekosystem och all tänkbar teknisk utrustning i våra hem.
Flera av de medverkande företagen lyfter fram arbete med ett nytt protokoll som heter Matter. Det är tänkt att bli en branschstandard för att knyta samman alla olika leverantörers hårdvara och mjukvara, och att underlätta automatisering. För att uttrycka det enkelt: med hjälp av Matter ska en konsument kunna koppla ihop vad som helst i sitt hem.
Stora besparingar
Tados produktchef och medgrundare Christian Deilmann berättar under eventet att uppvärmning av och luftkonditionering för byggnader står för 30 procent av energiförbrukningen i Europa. Här finns en stor potential för förbättringar, både vad gäller kostnadsbesparingar och minskad miljöpåverkan.
Tados erbjudanden handlar om effektiv hårdvara för till exempel värme och kylning, och kanske framför allt om mjukvara för att styra utrustningen.
– Om man kan styra uppvärmning och kylning i molnet går det att använda algoritmer som ger stora besparingar, säger Christian Deilmann.
Han berättar vidare att Tados kunder åtnjuter en energibesparing på i medeltal 22 procent, vilket innebär en sänkt kostnad på mellan 2 000 och 4 000 kronor per år. Ett exempel är att medelkostnaden för uppvärmning för en tysk villa är 240 euro i januari. Genom att sänka innetemperaturen med en grad sänks kostnaden till 215. Genom att dra nytta av de olika algoritmer som Tado använder går det att få ner kostnaden till 160 euro.
Det är oklart hur kalkylen skulle se ut för svenska förhållanden, eftersom behov av värme och kostnader för el varierar mellan olika länder. Men det handlar definitivt om en stor besparingspotential.
En samling åtgärder
Christian Deilmann pratar om ett antal olika algoritmer, eller enklare uttryckt lösningar, som bidrar till besparingar. Här är några exempel:
- Att inte värma upp tomma hus. Det ordnas med hjälp av sensorer och schemaläggning. Uppvärmning eller kylning kan dras i gång en stund innan folk kommer hem. Det kan till exempel skötas med en kombination av schemaläggning och fjärrstyrning.
- Sensorer som upptäcker öppna fönster när det är kallt ute. Genom att stänga fönstren minskas behovet av uppvärmning.
- Att definiera virtuella ytor som hanteras som en enhet, vilket är en lösning som kallas geofencing. Det gör det enklare att optimera uppvärmning och kylning.
Sådana här åtgärder kanske är små var för sig, men sammantaget gör de stor skillnad. Christian Deilmann berättar att Tados kunder har bidragit till 466 000 ton minskade utsläpp av koldioxid under tidsperioden 2013 – 2020. Det ska motsvara en miljon flygresor mellan München och New York. I dagsläget har Tado en miljon anslutna kunder till sina molnlösningar.