Han leder utvecklingen av smarta stadshubbar
Hem INFRASTRUKTUR Han leder utvecklingen av smarta stadshubbar

Han leder utvecklingen av smarta stadshubbar

Publicerat av: Redaktionen

Öppna stadsnät som möjliggör uppkoppling av sensorer i Sveriges kommuner kan innebära besparingar i form av klimatavtryck och miljontals kronor i skattemedel, som exempelvis skulle kunna minska allt från onödiga soptömningar till ökad säkerhet för kommunens invånare.

Något som välkomnas av många regioner när kommunernas budgetar stramas åt. Men för att kunna koppla upp sensorer krävs pragmatiska samarbeten och en fungerande infrastruktur över kommungränser.

För att möjliggöra detta står nu nätverket StadshubbsAlliansen, ledd av projektledare Johan Nyström, ansvarig på Öresundskraft i Helsingborg, för satsningen.      

Han leder utvecklingen av smarta stadshubbar

 ”Idag samlar StadshubbsAlliansen 50 kommuner via 17 regionala Stadshubbar med målet att forma en svensk infrastrukturstandard för IoT som gör det enkelt att koppla upp sensorer och erbjuda sensorbaserade tjänster lokalt och nationellt”, menar Johan Nyström. ”Det kommer exempelvis underlätta att skala upp samhällsfrämjande digitala lösningar som visat lyckade resultat i flera kommuner. Resultatet kan innebära allt från att vi kan rädda fler liv och rejält minska vår klimatpåverkan i Sverige”. 

Genom att ingå i StadshubbsAlliansen får medlemmarna tillgång till den nätverksplattform som gör det möjligt att koppla upp sensorer och ta emot data från dessa. Den insamlade datan möjliggör i sin tur dels att ge direkt information om mönster, beteenden eller förändringar. Exempelvis kan noggrannare mätning av vattennätet hjälpa till att lokalisera läckor vilket är nödvändigt för att kunna spara på resursen dricksvatten och datan från en uppkopplad livboj kan ge information om någon del saknas eller behöver repareras. 

          ”Ju fler kommuner som ingår i nätverket, desto mer effektivt kan vi skala upp digitala lösningar som både ökar tryggheten för medborgare men även minskar resurssvinn kopplat till både klimat och budgetar. Målbilden är att tillräckligt många stadsnät och kommuner är med i StadshubbsAlliansen så att nationell täckning kan erbjudas. Då öppnas möjligheterna ytterligare för effektivisering och besparingar för kommuner och regioner. Nu jobbar vi för att fler kommuner ska ansluta sig till nätverket”, fortsätter Johan. 

StadshubbsAlliansen startades i Helsingborg 2017 och har redan genererat ett stort intresse bland svenska kommuner på grund av sin framgång. Ett av de mest uppmärksammade exemplen är Helsingborgs Stads samarbete med Infracontrol som genom ett öppet stadsnät och sensorer gjorde det möjligt att göra livbojar smarta så att de omedelbart genererar ett ärende i stadens ärendehanteringssystem om livbojen lyfts bort från sin hållare. Resurskrävande ronderingsarbete ersattes och säkerhet och kontroll ökade.  

Ett annat framgångsexempel är kundstyrd soptömning via sensorer i Helsingborg, där renhållningsbolaget NSR låtit koppla upp sopkärl för att låta villaägaren själv bestämma när tunnan skall tömmas. Villaägaren för helt enkelt över en brytare på sensorn som är monterad på soptunnan när man ser att kärlet är fullt. På så vis skickas signalen att just det sopkärlet vill bli tömt och tömningen planeras in i nästa dygns körschema. På så vis hanteras endast de tunnor som behöver tömmas, vilket har visat sig ge ca 50 % mindre antal onödiga tömningar och därmed en positiv effekt på såväl slitage på sopbilar som klimatpåverkan.

Ytterligare projekt som StadshubbsAlliansen genomfört: 

Karlskrona – mätning av vattennivå under broar genom sensorer för att säkerställa möjlig passering av båtar.

Växjö – uppkoppling av lägenheter för att lokalisera läckage av vatten och värme.

Helsingborg – sensorer på Hemtjänstens elcyklar förhindrar stölder, samtidigt som den insamlade datan understödjer planering av rutter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>