Här är Sveriges mest hållbara städer – storstäder i botten och studentstäder i toppen
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Här är Sveriges mest hållbara städer – storstäder Göteborg och Stockholm i botten och studentstäder i toppen

Här är Sveriges mest hållbara städer – storstäder Göteborg och Stockholm i botten och studentstäder i toppen

Publicerat av: Redaktionen

Lund och Örebro är Sveriges mest hållbara städer.

Minst nöjda är invånarna i storstäderna Göteborg och Stockholm.

Det visar den sjätte upplagan av Samhällsbarometern från konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur där man låtit Sifo fråga cirka 5 000 svenskar om hållbarheten i sina städer.

I Samhällsbarometern 2021 har invånarna i Sveriges tolv största städer fått bedöma sina städer inom områdena stadsplanering, hållbarhet och digitalisering. Årets stora vinnare inom hållbarhet är Lund med 60 procent nöjda invånare. De toppar listan före Örebro, Linköping och Helsingborg. Sämst betyg får Göteborg, där är endast 41 procent av invånarna nöjda med hållbarhetsarbetet i staden, i botten hamnar också Stockholm, Västerås och Norrköping.

Här är Sveriges mest hållbara städer – storstäder i botten och studentstäder i toppen

Företagen tar större ansvar

Noterbart i Samhällsbarometern är också att invånarna upplever en markant förbättring i sin syn på företagens ansvarstagande. Från 2019 till 2021 har invånarnas upplevelse av huruvida företagen tar ansvar för miljö och hållbarhet ökat med hela åtta procentenheter. Under 2019 upplevde 22 procent att företagen tar ansvar medan siffran under 2021 var hela 30 procent.

– Vårt växande fokus på hållbarhet och klimatfrågan har stor effekt på hur vi ser på våra städers utveckling. Lund är den stad som kommit längst men det är Jönköping och Stockholm som förflyttat sig mest. Utvecklingen går åt rätt håll och vi ser er stor mätbar skillnad där fler upplever att deras städer gör allt mer, säger Nicke Rydgren, COO på PE Teknik & Arkitektur.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet: https://samhallsbarometern2021.pe.se/

Topplista: Så många är nöjda med hållbarhetsarbetet i sin stad

1. Lund 60 %
2. Örebro 57 %
3. Linköping 56 %
4. Helsingborg 56 %
5. Malmö 55 %
6. Umeå 54 %
7. Jönköping 53 %
8. Uppsala 51 %
9. Norrköping 50 %
10. Västerås 50 %
11. Stockholm 46 %
12. Göteborg 41 %

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>