McKinsey & Company meddelade under onsdagen att man förvärvat Material Economics, ett ledande konsultbolag inom hållbarhetsfrågor med spetskompetens inom klimatomställning och cirkulär transformation.
Förvärvet av Material Economics är del av en omfattande satsning på hållbarhet med ambitionen att göra McKinsey Sverige till ett globalt nav och centrum för den gröna omställningen.
I kölvattnet av COP26 meddelar McKinsey att man förvärvat Material Economics. Detta efter att hållbarhetsuppdragen under de senaste åren växt till att bli ett av McKinseys största verksamhetsområden. Många länder ser Sverige som ledande på området vilket gjort att McKinsey Sverige redan idag bistår många globala organisationer i deras omställningsarbete. Med förvärvet blir McKinsey Sverige kunskapscentrum för McKinseys globala hållbarhetsrådgivning.
– Omställningen till en hållbar framtid är vår tids största utmaning och har de senaste åren blivit en prioriterad fråga för många av, för att inte säga alla, våra klienter. Uppdrag relaterade till hållbarhet är idag ett av våra största verksamhetsområden och vi ser nu hur omställningen tar fart hos stora bolag, i den finansiella sektorn, bland investerande verksamheter, och hos nystartade bolag. Genom förvärvet av Material Economics, som på ett imponerande sätt etablerat sig som den ledande experten inom hållbarhet och cirkulär omställning på marknaden, tar vi ett stort kliv och accelererar vårt arbete ytterligare, säger Sebastian Sjöberg, Sverigechef på McKinsey.
Idag beräknas cirka en fjärdedel av alla växthusgasutsläpp vara materialrelaterade, med stål, plast, cement och aluminium som stora kategorier. Att minska dessa utsläpp är en tydlig nästa våg för många företags och länders klimatarbete. För att lyckas krävs både nya produktionsprocesser och en ”cirkulär” användning, där material och produkter återanvänds i mycket mer än idag. Material Economics är ett svenskt konsultföretag som hjälper klienter i den privata och offentliga sektorn med sådana omställningar.
– Det går inte att nå Parisavtalet om vi inte radikalt förändrar hur vi producerar och använder material. Därför är det utmärkt att många stora svenska företag nu börjar adressera sina materialrelaterade utsläpp och att vår processindustri är inne i en snabb omställning. Det är inte bara bra för våra inhemska utsläpp, utan klimatnyttan av svensk export innebär redan idag 26 miljoner ton lägre CO2-utsläpp jämfört med om samma produktion skulle ha skett utomlands. Den klimatnyttan skulle år 2040 kunna uppgå till mer än 60 miljoner ton CO2 per år – mer än hela Sveriges inhemska utsläpp idag. Det är de här frågorna Material Economics fokuserar på. Genom att bli en del av McKinsey kan vi få mer utväxling på den kunskap vi byggt upp och ha ännu mer positiv påverkan, säger Per-Anders Enkvist, grundare och VD på Material Economics.
Förvärvet är McKinseys tredje inom hållbarhetsområdet i år, tidigare förvärv är Planetrics och Vivid Economics. Under 2022 väntas fler förvärv på global basis. McKinsey räknar med att behöva anställa upp till 100 experter inom hållbarhet.
– Sverige har en unik position med fantastiska förutsättningar att bli ledande inom den gröna omställningen. Som land har vi en lång tradition av hållbarhet som grundas i globala bolag med en teknisk utveckling i framkant. Vi har en välfungerande kapitalmarknad och flera internationella investeringsbolag som prioriterar frågan. Vi är också ett av de länder som lägger störst andel av vår BNP på forskning. Lägg därtill ett nära nog fossilfritt elsystem. Med detta i ryggen har Sverige alla förutsättningar att bli ett Silicon Valley för hållbarhet och driva den globala omställningen, avslutar Sebastian Sjöberg.