Covid-19-pandemin har synliggjort globala brister i tillverkningsindustrins försörjningskedjor som påverkar allt från produktion och transport till den faktiska efterfrågan.
Till följd av att samhällen stängts ned har många arbetstagare tvingats stanna hemma.
Det har inneburit att produktionsarbete som inte gått att utföra på distans stoppats. Samtidigt har reserestriktionerna lett till försenad transport och leverans av råvaror och material.
Tillverkningsindustrin har upplevat en turbulent period under pandemin. Vad kan de göra nu för att påskynda återhämtningen, inte bara för egen del utan för hela industrins?
Förbättra försörjningskedjan genom snabbare beslutsprocesser
Att använda målstyrda dataanalysverktyg för att skapa förståelse för produktion, efterfrågan och produktivitet inom hela försörjningskedjan, har visat sig vara en av de effektivaste metoderna för att kompensera för de utmaningar som Covid-19 fört med sig. Genom att övervaka, mäta och tolka data inom alla områden i verksamheten kan tillverkningsföretagen identifiera ineffektivitet, öka produktiviteten och skapa robusta utbuds- och efterfrågeplaner för att på så sätt minska kostnaderna.
Data är också en extremt värdefull resurs när den delas vidare inom industrin och kan användas för att hjälpa Sveriges företag stärka sin konkurrenskraft på en global nivå. Europakommissionen gick så långt att de i den europeiska strategin för data som publicerades år 2020, föreslog en gemensam europeisk företagsdatabas. En pan-europeisk databas skulle säkerställa att det är möjligt för europeiska tillverkningsföretag att konkurrera med sina amerikanska och kinesiska motsvarigheter, som idag besitter enorma volymer av sektorsövergripande data som används för att optimera affärsbeslut.
Tillgång till bättre marknadsdata, i kombination med mätbar information om den egna verksamheten, är avgörande för att positionera sig rätt och kunna svara upp mot externa drivkrafter och utmaningar i marknaden, såsom Covid-19. En utveckling i den riktningen ger också företagen den kunskap de behöver för att ta mer informativa och snabbare beslut som berör det enskilda företagets försörjningskedja.
Omvandla data till konkreta resultat
För tyska industrikoncernen Henkel, som producerar kemiska varor och konsumentvaror, har användandet av dataanalysverktyg varit nödvändigt för att navigera krisen. För att snabbare skapa rapporter och få åtkomst och analysera realtidsdata har Henkel använt Tableaus dataanalysprogram, som ökat koncernens produktion och försörjningskedjas effektivitet med mer än 10%, trots pandemins inverkan.
Henkel har inte bara tillämpat dataanalys som svar på krisen. De har sett till att utveckla en stark datakultur bland sina anställda och använt data genom Tableau för att sammanställa all sin verksamhetsdata sedan 2016 – ett beslut som har sparat företaget mer än 4 miljoner euro i elkostnader och andra utgifter. Man kan också konstatera att en inkorporering av data i det vardagliga arbetet varit avgörande för att förändra arbetssätt samt att det driver långsiktiga effektivitets-, kostnads- och produktionsfördelar.
Det råder inget tvivel om att pandemin synliggjort brister inom tillverkningsindustrins försörjningskedjor. Samtidigt har tillverkningsföretag som styrs av data, som exempelvis Henkel, bevisat att det är möjligt att öka effektiviteten och minska kostnader under denna turbulenta period.
Att inkludera data och en välfungerande datakultur kommer att vara avgörande för att tillverkningsföretag ska kunna ta snabbare och mer exakta beslut. Samtidigt som hela industrin successivt förflyttar sig bort från traditionella metoder till verklig dataanvändning, ser vi att de som lyckas demokratisera data genom en hel organisation skapar bäst förutsättningar för framgång, även bortom pandemin.
//Fredrik Holmgren, sverigechef Tableau