Hem NYHETER Inför stränga böter på slängda elsparkcyklar!

Inför stränga böter på slängda elsparkcyklar!

Publicerat av: Redaktionen

Inför stränga böter på slängda elsparkcyklar! 3

Ingen har väl undgått att elsparkcyklar har blivit ett växande problem i ett stort antal av våra städer. De ligger slängda överallt, t ex på trottoarer, cykelbanor och gator, vilket bland annat leder till olyckor bland andra trafikanter. Inte minst för syn- och rörelsehindrade innebär de stora risker.

Med detta sagt undrar jag varför man inte låter ägaren, dvs företagen som hyr ut elsparkcyklarna, få kraftiga böter på de elsparkcyklar som ligger slängda överallt? Då är jag övertygad om att det med automatik kommer bli bättre ordning även på detta fordon. Detta vore ju dessutom en perfekt syssla för storstädernas parkeringsvakter att ta hand om, speciellt nu då allt färre tar sig in till centrum?

Ett annat problem med dessa sparkcyklar, som SVT:s Rapport nyligen rapporterade om är det ökade antalet olyckor med dessa elsparkcyklar. I reportaget gick såväl läkare som forskare ut och larmade om de många ansikts- och huvudskador med ”asfaltstatueringar” och fula ärr som bestående men för resten av livet. De undrade varför man inte inför hjälmtvång på elsparkcyklarna? Jag håller med.

I reportaget framkom det också att majoriteten av de skadade kommer till sjukhuset mellan klockan 22.00-02.00 på helgerna. Det tyder på att cyklisten varit påverkad av alkohol, vilket är förenat med livsfara även för medtrafikanter.

Mot den bakgrunden undrar jag hur man tänker när man ställer sig på ett sådant här fordon med en riklig mängd alkohol i blodet? Det är ju ingen skillnad mot att köra rattfull. Det är obegripligt för mig. Om inget görs åt detta kommer vi snart att höra om dödsolyckor till följd av ”fyllekörning” på elsparkcykel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>