Almi Invest investerar 2,5 miljoner kronor Tricylon Robotics, vars banbrytande robot hjälper tillverkningsindustrin att ställa om till den nya digitalt avancerade och automatiserade eran – smidigt, billigt och mer miljövänligt.
I emissionen på totalt sju miljoner kronor deltar även privata investerare.
Pengarna ska gå till produktutveckling och tester.
I dagsläget krävs flera olika maskiner för att till exempel borra, skära eller svetsa, vilket blir dyrt, trångt och sliter på miljön. Tricylons nya robot Monarch 4 (M-4), som innebär en stor förbättring gällande precision, noggrannhet och lastkapacitet, ska på sikt kunna ta över flera av dessa funktioner. I ett första steg programmeras roboten specifikt för friktionsrörssvetsning (friction stirwelding) – en miljövänlig metod, som är särskilt användbar vid tillverkning av elbilar.
– Vår robot blir den första som kan utföra friktionsrörssvetsning med så hög kvalitet, säger Ilker Erdem, vd och medgrundare på Tricylon. Vårt primära mål är svetsning av batterihållare till elbilar, men vi vill även att roboten ska kunna utföra flera operationer vid samma station. Detta är flexibiliteten vi siktar på – en maskin som gör multipla saker – vilket förbättrar produktiviteten, minskar avfallet och sänker kostnaderna för företagen.
Flygindustrin, svetsindustrier och vindkraft är ytterligare segment där roboten – med kapacitet att hantera stora föremål med vikt på upp till två ton – kan komma till särskilt stor användning. På sikt vill Tricylon även ge sig in i det biomedicinska fältet, roboten har otroligt hög precision, på under mikronnivå, och det är tillräckligt bra för att kunna operera på någons hjärna.
Investeringen på sju miljoner kronor ger Göteborgsbaserade Tricylon en rejäl skjuts på vägen. Pengarna kommer primärt att användas till ett Customer demo unit-program (CDU) som ska ge kunder möjlighet att testa roboten.
– Med sin disruptiva teknologi banar Tricylon vägen för ett automatiseringsskifte till Industri 4.0, säger Patrik Sjöstrand, Investment Manager på Almi Invest. Det innebär en effektivare produktion med kortare led- och omställningstider, färre fel och större flexibilitet. Här ligger Tricylon i framkant med sina smarta lösningar.
En viktig del är att även tillgängliggöra de kontrollsystem som krävs för att övervaka, analysera och serva produktionsmaskinerna. Tricylon erbjuder därför en service där företag smidigt och till låg kostnad kan använda en standardiserad version av robotens controller även för andra applikationsområden.
Tricylons båda grundare Ilker Erdem och Hossein Abadikhah har doktorerat inom robotteknik och flexibel robotik respektive tillämpad mekanik, och det var under ett forskningsprojekt på Chalmers som affärsidén föddes.