Kan dubbelriktad laddning vara en del av energikrisens lösning?
Hem ENERGI Kan nu dubbelriktad laddning vara en del av energikrisens lösning?

Kan nu dubbelriktad laddning vara en del av energikrisens lösning?

Publicerat av: Redaktionen

Vi upplever nu en nedgång i svensk ekonomi, där hushållens kostnader på mat, el, bränsle och räntor har ökat markant.

Och det har inte undgått någon att Sverige och Europa befinner sig i en energikris som kräver ökad elproduktion eller smartare sätt att hantera el.

Som ett exempel, med hjälp av smarta system som styrs av efterfrågan och decentraliserade nätverk.

Detta kan vara i form av ett nätverk av elbilar anslutna till dubbelriktade laddare.

Regeringen har presenterat en rad budgetförslag för att hantera energikrisen i närtid och för framtiden, med bland annat energieffektivisering av småhus, satsning på kärnkraftsforskning samt riktat stöd till elintensiva företag.

Wallbox tror vi att dubbelriktade laddare för hemmabruk, kompletterade med sofistikerad mjukvara som gör det möjligt för kunderna att ha direkt kontroll över sin energiförbrukning, är en del av lösningen på energikrisen. Dubbelriktad laddning kan spela en stor roll för att omvandla elbilsbatterier till mångsidiga lagringstillgångar och decentralisering av energi men är något som inte har diskuterats brett i Sverige.

Bidraget för att köpa en elbil togs nyligen bort, men svenskar kan fortfarande dra nytta av bidrag för installationskostnaden för lagringslösningar, som t.ex. batterier, för energi de själva producerar. Elbilsbatterier har mycket större kapacitet än batterierna för att lagra el hemma, de är dessutom mobila och har således blivit ett intressant alternativ till lagring av energi för hemmabruk.

Dubbelriktade laddare kommer att göra det möjligt för elbilsförare att ha kontroll över hela sin strömförbrukning, att ladda sin bil när energin är billigare, under tider på dygnet då priserna är lägre samt att driva sitt hus på batteriet vid tider då energipriserna är höga, och på så sätt spara pengar.

Om vi bygger vidare på detta tema har det genomsnittliga hushållsbatteripaketet en energikapacitet på cirka 7-10 kWh. Detta installeras vanligtvis tillsammans med solceller. Ett batteri i ett elfordon sträcker sig från 50 till 80 kWh. Med sofistikerad hård- och mjukvaruteknik, som Wallbox, kan du använda batteriet som du redan har köpt i din bil för att driva ditt hus..

Privatpersoner som redan har solceller installerade i sina hem kan ladda sina bilar med solenergi. Inom en snar framtid kommer Wallbox-tekniken att göra det möjligt för användare att ladda sin bil gratis med solenergi, och senare ladda tillbaka denna energi till sitt hem när energipriserna är högre. Detta ger omedelbara och långsiktiga kostnadsbesparingar för konsumenten. Bilen är i huvudsak ett batteri med hjul. Vår vision börjar se mer verklig ut när vi ser hundratusentals EV-laddare runt om i världen kunna ladda och ladda ur var som helst och när som helst, med hjälp av vår teknik.

Dubbelriktad laddning är ett av de verktyg som Sverige skulle kunna använda för att omedelbart ta itu med energikrisen. Det kommer inte att vara den enda lösningen, men det är en del av en uppsättning verktyg som kan användas. Ser man bortom den omedelbara krisen i vinter, kommer dubbelriktade laddare att spela en ännu större roll i ett hållbart energinät i Sverige och globalt.

Kan dubbelriktad laddning vara en del av energikrisens lösning?

Daniel Utges, produktchef inom området energi på Wallbox

Tekniken finns, konsumenternas efterfrågan finns och lagstiftningen måste nu följa efter. På Wallbox har vi en laddare för att möta behoven i varje enskilt hushåll och vi ser fram emot framtiden. Sverige är en ledande marknad inom elektrifiering, och det vi alla kan uppnå tillsammans här kommer att kopieras över hela världen när EV-revolutionen fortsätter utvecklas i en allt snabbare takt.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>