Volta Greentech växlar upp: Svenska livsmedelsaktörer går samman för att minska klimatpåverkan från kor
Hem MILJÖ Svenska livsmedelsaktörer går samman för att minska klimatpåverkan från kor

Svenska livsmedelsaktörer går samman för att minska klimatpåverkan från kor

Publicerat av: Redaktionen

Metanutsläppen från nötboskap står för mer än 4 procent av globala växthusgaser.

Om kor får ett litet tillskott av alger i fodret, så kan metanutsläppen minska med hela 80-90%.

Det visar en pilotstudie som genomförts på Gotland i somras.

Nu går tre svenska livsmedelsaktörer samman och investerar för att skala upp Volta Greentechs teknik så att den i framtiden blir tillgänglig för hundratals lantbrukare.

Under sommaren lanserades världens första metanreducerade nötkött i 20 Coop-butiker i Stockholm och på Gotland i ett samarbete mellan Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop, det svenska livsmedelsbolaget Protos och Ejmunds gård på Gotland. Djurens foder berikades med algtillskott från Volta Greentechs algfabrik i Lysekil och tillsattes som endast 0,6% av tjurarnas dagliga foder. Resultatet blev att metanutsläppet under utfodringsperioden reducerades med mellan 80-90 procent. Klimateffekterna validerades av det oberoende forskningsinstitutet RISE.

För att accelerera arbetet har nu Axel Johnsons investeringsarm Novax, Konsumentföreningen Stockholm och det svenska livsmedelsföretaget Protos gått samman och investerat totalt 20 miljoner kronor i Volta Greentech som en strategisk investering för att accelerera arbetet att nå uppsatta klimatmål.

Volta Greentech grundades 2019 och har nu fått in över 50 miljoner kronor i kapital.

– ”Vår lösning för att minska metanutsläppen från kor är väl erkänd för sin potential att ha en snabb, mätbar och positiv inverkan. Att göra detta storskaligt och tillräckligt snabbt för att ha en positiv effekt på klimatet är utmanande. Men det är viktigt att det blir gjort och vi är glada över det stöd vi har i ryggen från ledande svenska livsmedelsaktörer”, säger Fredrik Åkerman, vd Volta Greentech.

Nästa steg för Volta Greentech är byggandet av Volta Factory 02. Fabriken är planerad att påbörjas under 2024 och blir Volta Greentechs första storskaliga algfabrik.

– ”För att lösa de utmaningar vi står inför behöver hela livsmedelskedjan innovativa lösningar och ett brett samarbete. Volta Greentech står för precis en sådan innovativ lösning och vi ser stor potential i det samarbete som nu skapas och växlas upp”, säger Pär Warnström, investeringschef på Axel Johnson investeringsbolag Novax.

Framtidens Mat är ett av Novax investeringsteman, och man har under det senaste året investerat i ledande ingrediensbolag i såväl Storbritannien som Frankrike.

– ”Vi samarbetar idag med 400 gotländska gårdar. Omställningsarbetet för en ökad hållbar köttproduktion är ett led i vår vision att utveckla och gå ”från gård till region”. Därför är vi stolta över att bidra till klimatinnovation med konkreta resultat. säger Thomas Östlund, vd Protos AB.

Volta Greentech växlar upp: Svenska livsmedelsaktörer går samman för att minska klimatpåverkan från kor– ”De resultat som pilotstudien har levererat visar vad som är möjligt i omställningen av livsmedelsbranschen. Vi är glada att få stötta Volta Greentechs viktiga arbete”, säger Axel Boethius, Hållbarhetsstrateg Konsumentföreningen Stockholm.

Volta stöttas sedan tidigare av framstående företagare som Claes Dinkelspiel (Nordnet) och Peter Carlsson (Northvolt). Man har även mottagit finansiell stöttning från Jordbruksverket, Vinnova och Almi Väst.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>