Ny rapport: Det årliga klimatavtrycket från din telefon kan reduceras med 31 procent om du behåller den i 5 år
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Ny Fairphone rapport: Det årliga klimatavtrycket från din telefon kan reduceras med 31 procent om du behåller den i 5 år

Ny Fairphone rapport: Det årliga klimatavtrycket från din telefon kan reduceras med 31 procent om du behåller den i 5 år

Publicerat av: Redaktionen

Fairphone, den holländska socialekonomiska startupfirman som tillverkar hållbara smartphones, kommer med sin livscykelvärderingsrapport (LCA) för Fairphone 4, som beskriver den påverkan deras senaste telefon har på miljön.

Undersökningen är utförd av tyska Fraunhofer Institut for Reliabilitet and Mikrointegration

IZM och bekräftar Fairphones grundbudskap att smartphones ska användas så länge som möjligt.

I tre olika scenarier räknar forskarna med att telefonens årliga CO2-avtryck kan reduceras med 31 procent om man använder Fairphone 4 under fem år istället för tre.

Använder man den i sju år (inklusive två batteribyten) faller det årliga avtrycket med ända upp till  44 procent. Fairphone siktar på att göra dessa scenarier till verklighet genom att ge Fairphone 4 en förlängd garanti på fem år och garantera mjukvarusupport fram till minst utgången av 2025.

Rapporten bekräftar att byte eller reparation av delar av telefonen markant reducerar miljöpåverkan, eftersom merparten av utsläppen sker under själva tillverkningen. Fairphone 4 kan lätt repareras då den består åtta moduler, inklusive batterier, kamera och laddport, som enkelt kan bytas av konsumenten själv.

Rapporten visar även att byten av trasiga delar och reparationer av telefonen snabbt betalar sig. Att reparera enskilda moduler och sedan återanvända dem har dock inte någon stor fördel gentemot att göra ett enkelt byta av en modul. De utsläpp som alstras i produktion, paketering och försändelse till konsumenten eller om man använder ett reparationscenter, kompenseras teoretiskt sett efter blott ett par veckors extra användande av den reparerade enheten. Dessutom medför de extra delar som gör Fairphone 4 moduluppbyggd knappast en ytterligare inverkan på miljön, vilket är en väsentlig förbättring jämfört med tidigare Fairphone-modeller.

Forskarna estimerar vidare att enhetens totala bidrag till den globala uppvärmningen är 43 kg CO2-ekvivalenter, således 4 kg mer än för Fairphone 3. Undersökningen tillskriver denna skillnad de nya funktionerna i Fairphone 4-modellen samt ett högre användande av flygförsändelser under Covid-19 och chipset-krisen.

För första gången analyserar Life Cycle Assessment även påverkan av de tillbehör som finns till  telefonen, inklusive laddkablar och kontakter, trådlösa hörlurar, fodral och en skruvmejsel.

”Ju mer avancerad telefonen är desto större påverkan har den. Med tanke på att chipsen i Fairphone 4 har markant bättre prestanda är det inte förvånande att CO2-avtrycket är något högre än för Fairphone 3.

Ny rapport: Det årliga klimatavtrycket från din telefon kan reduceras med 31 procent om du behåller den i 5 år

Vi är dock glada att se att rapporten bekräftar att Fairphone är på rätt väg: Det bästa sättet att reducera den påverkan en telefon har på miljön är att se till att den kan användas så länge som möjligt. Att delarna lätt kan bytas eller repareras hjälper till att minimera telefonens påverkan på både människor och vår planet.”, kommenterar Thea Kleinmagd, Circular Material Chains Innovator hos Fairphone.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>