Mer återbruk och fler cirkulära lösningar för Egnahemsbolaget i Framtiden
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Mer återbruk och fler cirkulära lösningar för Egnahemsbolaget i Framtidenkoncernen

Mer återbruk och fler cirkulära lösningar för Egnahemsbolaget i Framtidenkoncernen

Publicerat av: Redaktionen

Närmare 40 av Göteborgs privata och offentliga fastighetsägare har undertecknat en avsiktsförklaring med syfte att återbruk och andra cirkulära lösningar ska öka markant vid ny- och ombyggnation i staden.

Framtidenkoncernen, där Egnahemsbolaget ingår, är en av aktörerna och tillsammans vill vi skapa en fungerande marknad för återbrukat material.

Fastighets- och byggsektorn står för cirka en femtedel av Sveriges klimatpåverkan och cirka en tredjedel av det totala avfallet i Sverige.

Samtidigt återvinns en försvinnande liten del av det bygg- och inredningsmaterial som rivs eller byts ut.

Återbruk blir förstahandsvalet

Den 2 maj tecknade därför Göteborgs Stad och närmare 40 offentliga och privata fastighetsägare en avsiktsförklaring om cirkulärt byggande. Den ska lägga grund för att i snabb takt och stor skala etablera en utvecklad marknad för återbruk i Göteborg. Det gemensamma arbetet drivs och koordineras av Business Region Göteborg genom Gothenburg Climate Partnership.

– I vårt uppdrag som ansvariga för Göteborgs Stads strategi Hållbart byggande i Miljö- och klimatprogrammet, har det varit viktigt att samla stadens byggande förvaltningar och bolag i frågan, och det är verkligen glädjande att vi är så många som nu tillsammans kraftfullt tar detta initiativ, säger Terje Johansson, VD för Framtidenkoncernen.

Skapar en marknad för återbruk

Som fastighetsägare är Framtidenkoncernen en nyckelaktör inom cirkulärt byggande, både som leverantörer och kund.

– I våra fastigheter finns mängder av produkter som kan återbrukas. Nu behöver vi bli bättre på att inventera och tillgängliggöra byggmaterial som går att återanvända, berättar Nina Jacobsson Stålheim, utvecklingschef – ekologisk hållbarhet inom Framtidenkoncernen.

– Dessutom har vi möjlighet att ställa krav på återbruk i våra upphandlingar. Genom att vi som stor fastighetsägare i allt högre grad efterfrågar återbruk, ger vi förutsättningar för en professionell marknad att växa fram. Förhoppningen är att det inom några få år är lika smidigt att använda återbrukade material som nytillverkade.

Mer återbruk och fler cirkulära lösningar för Egnahemsbolaget i Framtiden

– På Egnahemsbolaget är vi mycket glada över att gå med i den här avsiktsförklaringen. Det ger kraft åt oss som ett mindre bolag i Framtidenkoncernen att vi får så många samarbetspartners att lära av och växeldra med. Det är otroligt inspirerande, säger Erik Windt-Wallenberg, vd för Egnahemsbolaget.

Avsiktsförklaringen rymmer en lång rad löften som ska vara genomförda 2024, och siktet är inställt på att en väl utvecklad återbruksmarknad etablerats till 2025.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>