Startup använder AI för att göra hållbarhetsrapportering enklare – lanseras nu i Sverige
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Ny lansering i Sverige – Startup använder AI för att göra hållbarhetsrapportering enklare

Ny lansering i Sverige – Startup använder AI för att göra hållbarhetsrapportering enklare

Publicerat av: Redaktionen

Nästa år träder det nya EU-direktivet för hållbarhetsrapportering (CSRD) i kraft.

Nu lanserar en norsk startup en ny produkt som ska göra det lättare att hållbarhetsrapportera i enlighet med de nya standarderna med bland annat hjälp av AI.

På så sätt kan företag förbättra sin ranking när det kommer till ansvarstagande och hållbarhet.

 Petter Reistad, Morten Hillbom och Cathrine Dehli valde att samla sina gemensamma erfarenheter från att ha jobbat i både Silicon Valley och inom hållbarhetsområdet och startade tillsammans Celsia – ett mjukvaruföretag som optimerar verksamheters hållbarhetsrapportering med utgångspunkt i de nya EU-kraven.

  • Vi upplevde att många företag la mycket tid på att snacka om hållbarhet med hjälp av snygga PowerPoint-presentationer, istället för att skapa reell förändring. Därför utvecklade vi en mjukvara som kan spåra effekten av företagets samlade ekonomiska aktiviteter, så att medarbetarna kan lägga deras tid på hållbar utveckling istället för krånglig datainsamling, berättar Petter Reistad, grundare av Celsia.

För grundarna av Celsia handlar det om att hjälpa företag att ta ett mer effektivt ägandeskap över rapporteringen och optimera verksamhetens resurser, så att de inte behöva köpa in dyra konsulttjänster. Petter menar att de flesta företagsledare vet att hållbarhetsrapportering har blivit en avgörande konkurrensfördel och företaget blir bedömt på hur väl de lyckas med detta. Under många år har branschen präglats av ostabil data, stora variationer och förvirring kring vilken mätningsmetod som ska användas.

  • Det har inte funnits någon standard för att mäta och jämföra effekten av verksamheternas ekonomiska aktiviteter, vilket har gjort att de förekommit alltför mycket greenwashing. Nu finns det en gemensam standard och med hjälp av vår nya produkt blir det enkelt för företagen att hämta den data de behöver, fortsätter

Enligt Petter tror många fortfarande att det är komplicerat och svårt att komma igång med att insamla data som lever upp till rapporteringskraven i regelverket “EU-taxonomin”, som sedan 2022 slagit fast nya standarder för hur företag ska mäta vilken påverkan deras ekonomiska aktiviteter har.

Tack vare att Celsia använder sig av AI-teknologi behöver företag inte ta in externa konsulter, utan kan göra all rapportering på egen hand. AI-motorn i Celsias mjukvara säkerställer nämligen att rapportens tal är korrekta och kopplade till verifierad data.

Startup använder AI för att göra hållbarhetsrapportering enklare – lanseras nu i Sverige

Petter Reistad Cathrine Dehli Morten Hillbom

Fler än 200 större företag, där bland svenska Trill Impact, men även Remondis, Storebrand och DNB, använder redan Celsia.

Celsia lanserar sin nya CSRD-produkt den 15 juni, men företag kan redan nu kontakta Celsia för att förbereda deras hållbarhetsdata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>