Ny undersökning - Ai och hållbarhet viktiga drivkrafter för datacenterbranschen 2024
Hem STUDIER Ny undersökning – Ai och hållbarhet viktiga drivkrafter för datacenterbranschen 2024

Ny undersökning – Ai och hållbarhet viktiga drivkrafter för datacenterbranschen 2024

Publicerat av: Redaktionen

En stark efterfrågan på AI-funktioner och en strävan efter att minska energiförbrukning, kostnader och utsläpp av växthusgaser är viktiga drivkrafter i datacenterbranschen inför 2024.

Dett enligt Vertivs senaste trendspaning – AI:s inverkan på storlek och energibehov i våra datacenter är nu det viktigaste i vår bransch.

Vi måste hitta sätt att hjälpa kunderna använda AI samtidigt som vi minskar energianvändningen och utsläppen av växthusgaser. Det här är en stor utmaning som kräver nya samarbeten mellan datacenteraktörer, tillverkare av chip och servrar samt leverantörer av infrastruktur, säger Vertivs vd Gio Albertazz.

De trender som kommer att dominera ekosystemet för datacenter under 2024 enligt Vertivs experter är;

AI sätter villkoren för ny- och ombyggnationer: AI:s växande behov driver ombyggnation och nybyggnation av anläggningar, eftersom äldre anläggningar ofta saknar nödvändig utrustning och infrastruktur, som vätskekylning, för effektiv AI-användning. Dessa omfattande förändringar leder till möjligheter för mer miljövänliga lösningar, som kombinerar vätskekylning för AI-servrar med luftbaserad värmehantering för hela datacenter.

Hitta nya alternativ för energilagring: Nya tekniker för energilagring, som batterilagringssystem (BESS), integreras effektivt med elnätet för att minska behovet av generatorstarter, genom att smidigt anpassa belastningen och samverka med alternativa energikällor som sol- eller bränsleceller. Denna integration minskar generatorernas användning och miljöpåverkan, och förväntas bli vanligare från 2024, där BESS utvecklas för att passa “bring your own power”-modeller, och möter kraven på kapacitet, tillförlitlighet och kostnadseffektivitet för att stödja AI:s växande efterfrågan.

Företag prioriterar flexibilitet: Företag prioriterar flexibilitet i sina datacenterstrategier, med fokus på att diversifiera investeringar och driftsättningar för att möta efterfrågan från moln- och colocationleverantörer och för att effektivt använda AI-teknik samtidigt som de uppfyller hållbarhetsmål. Denna anpassning innebär en ökad efterfrågan på lokala kapaciteter för AI, användning av edge-applikationer, och stegvisa investeringar i prefabricerade modulära lösningar och underhållstjänster, vilket optimerar drift och energieffektivitet samt minskar koldioxidutsläpp genom att förlänga livslängden på befintliga servrar.

Ny undersökning - Ai och hållbarhet viktiga drivkrafter för datacenterbranschen 2024Kapplöpningen mot molnet stöter på säkerhetshinder: De globala kostnaderna för offentliga molntjänster förväntas öka med 20,4 procent under 2024 enligt Gartner, vilket driver en ökad efterfrågan på kapacitet hos molnleverantörer för att stödja AI och högpresterande beräkningar, ofta genom samarbeten med colocation-partners. Säkerheten blir allt viktigare för molnkunder som flyttar mer data offsite, med 80 procent av CIO:erna som planerar att öka investeringarna i cybersäkerhet under 2024, samtidigt som de navigerar i komplexa nationella och regionala datasäkerhetsregler.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>