Nya insikter ur Dalarnas Innovationspanel
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Nya insikter ur Dalarnas Innovationspanel

Nya insikter ur Dalarnas Innovationspanel

Publicerat av: Redaktionen

I Dalarna finns viljan att bidra till de globala målen

Resultatet av Dalarna Science Parks andra digitala Innovationspanel visar att nära 70 procent av de svarande tycker att fler företag i regionen måste engagera sig i hållbarhetsfrågan.

Respondenterna vill se regionala insatser som gör att hållbarhet hamnar högre upp på bolagens agendor om Dalarna tydligare ska kunna bidra till att göra skillnad i Sverige och i världen.

– Med det här resultatet i vår digitala innovationspanel känns det väldigt positivt att vi i dagarna startar programmet HIT – hållbar innovation, omställning och tillväxt. Ett nytt erbjudande till företag i Dalarna, säger Angelica Ekholm, VD för Dalarna Science Park.

Frågeställningarna i panelen, som genererade hundratals svar, rörde bland annat hållbarhet och möjlighet för Dalarna att påverka FNs definierade globala hållbarhetsmål. Hållbarhetsfrågan är prioriterad i regionen och det är viktigt för Dalarnas entreprenörer, stora bolag som små, att säkra att frågan hålls levande genom att ständigt arbeta mot de globala målen.

-Därför är oerhört glädjande att det finns en tydlig vilja att ytterligare lyfta hållbarhetsfrågan och faktiskt ställa om bland företagen i regionen. Allt för att hela Dalarna ska kunna bidra positivt till en global måluppfyllelse, säger Angelica Ekholm, VD för Dalarna Science Park.

Bland de svarande i Innovationspanelen råder det delade meningar om hur väl rustade företagen i Dalarna är idag när det gäller att hantera hållbarhetsfrågor. Drygt 30 procent menar att det finns gott om regional kunskap medan lika många hävdar att företag i Dalarna generellt har dålig förberedelse att hantera frågeställningar inom hållbarhetsområdet. De svarande i panelen tror däremot att en starkare och tydligare innovationskraft inom det regionala näringslivet skulle kunna bidra till att Dalarnas hållbarhetsarbete stärks. Nära 30 procent tror att nya innovationer skulle addera positivt till regionen.

Nya insikter ur Dalarnas Innovationspanel

Hållbarhet måste högt upp på företagens agendor i Dalarna, om vi ska göra skillnad i Sverige och världen, menar nära 70 procent i Dalarna Science Parks innovationspanel. Angelica Ekholm instämmer, erbjuder företag nytt program hållbar innovation

– HIT-programmet som vi nu startar syftar till att med hjälp av olika innovations- och hållbarhetsprocesser stötta befintliga bolag i regionen att bli ännu bättre på att möta konkurrens. För att leda programmet har vi gjort två spännande nyrekryteringar som flyttar till Dalarna för att jobba med våra företags omställning, med hållbar innovation och tillväxt, säger Victoria Ställberg, chef Affärsutveckling och inkubator.

Marianne Färlin som är född och uppväxt i Dalarna har under många år varit verksam inom det privata näringslivet på tillverkande bolag och nu i början på september lämnade hon Vedum Kök och Bad AB och ett uppdrag som vice VD och marknadschef för att bidra till Dalarnas utveckling.

– Jag har länge haft en dröm om att söka mig tillbaka till mina rötter samtidigt som jag ser fram emot nya utmaningar. Från mina tidigare roller tar jag med mig erfarenheter från affärsutveckling och att bygga varumärken samt hållbarhets- och digitaliseringsprocesser, säger Marianne Färlin.

Dennis Larsson är född och uppvuxen i Småland och kommer bidra med sin erfarenhet från både verksamhetsutveckling inom IKEA Corporate, att driva eget konsultföretag samt kunskap om NLP-coaching vilket innebär att leda och driva hållbara förändringar för såväl individer, team som organisationer.

– Jag hoppas och tror att mina erfarenheter kan komma väl till pass i att bistå Dalarnas företag i sina respektive utvecklingsresor. Att jobba med hållbarhet och innovativ utveckling är en verkligt viktig del i ett företags vardag idag och måste komma högt upp på agendan, här känns det bra att kunna bidra, säger Dennis Larsson.

Dalarna Science Park genomför under fredagen den 24 september det digi-fysiska-eventet ”Dalarna Talks” med temat hållbarhet där fler insikter från Innovationspanelen kommer att presenteras och diskuteras i en panel bestående av Anna Adolfsson, Projektledare SSAB, Amira Korkic, investeringsrådgivare Almi GävleDala och Anna Torsgården, Hållbarhetsstrateg, Dalarna Science park.

Dalarna Science Park kommer att genomföra ytterligare en digital Innovationspanel under året. Syftet med undersökningarna är att bland annat säkra att Dalarna Science Park erbjuder det som näringsliv, offentlig sektor och akademi efterfrågar i form av starka och välfungerande innovationsmiljöer. Detta för att kunna bidra till en långsiktig regional tillväxt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>