En ny rapport från Deloitte och Huawei visar att 5G-teknik hjälpte till att bekämpa spridningen av det nya Corona-viruset i Kina. Bland annat var snabb överföring av stora mängder data väsentlig för effektiv kommunikation. Det gjorde det möjligt att testa fler personer samtidigt på många platser i landet, spridda över stora avstånd.
– Alla behöver globalt hjälpa till att förhindra att viruset sprids vidare. Utvärderingen tillsammans med Deloitte visar att vårt samarbete med teleoperatörer med att använda 5G-teknik för att möta utbrottet av Covid-19 gav resultat. Nu fokuserar vi på mer innovation inom hälsoområdet för att förbereda vården och oss alla för liknande situationer i framtiden. Vi utmanar och förväntar oss mycket av tekniken, samtidigt beaktar vi självklart lokal lagstiftning och etiska regler, i Europa bl.a. GDPR, när vi tar fram nya innovativa lösningar inom hälsoområdet, säger David Liu, VD för Huawei i Sverige.
I rapporten “Combating COVID-19 with 5G: Opportunities to improve public health systems” analyseras insatser för att möta utbrottet av Corona-viruset Covid-19 i Kina under den intensiva fasen. Bland annat gav snabbare överföring av data i fält med hjälp av 5G-teknik väsentligt bättre kommunikation och gjorde det möjligt att testa betydligt fler personer samtidigt för att kontrollera utbrottet.
I Kina upprättade Huawei tillsammans med flera telekomoperatörer dedikerade 5G-nätverk för de sjukhus som behandlade drabbade patienter för att effektivare möta spridningen av viruset. Bland annat användes nya funktioner i 5G-näten på trånga publika platser med mycket trafik, som till exempel tågstationer, flygplatser och andra knutpunkter. Där kopplade telekomoperatörerna upp värmekameror för att mäta förbipasserandes kroppsvärme. Det ökade effektiviteten i att upptäcka eventuella bärare av viruset och reducerade risken för vidare exponering.
Lösning att använda flera tekniker samtidigt
Huawei har parallellt utvecklat en metod för screening där artificiell intelligens hjälper till att ställa diagnos för bärare av Corona-visuet med hjälp av datortomografi* vilket använts i stor skala i Kina. Den höga uppkopplingshastighet, mindre fördröjning av signaler och ökade bandbredd som 5G bidrog med gav tillsammans med större datamängder, AI och molnlösningar även nya sätt att förhindra spridning.
– 5G skapar synergier med andra tekniker som ökar effektiviteten i prevention och behandling av Covid-19 och ger möjlighet att fatta snabba välinformerade beslut i vården. Utvärderingen visar att 5G är en viktig teknik för den digitala transformeringen av våra sjukvårdsystem som kräver snabb överföring av stora mängder data för stabila akutinsatser på distans, säger David Liu.
5G-näten spelade även en avgörande roll för användning av s.k. SMART-ambulanser, som är utrustade med 4K-kameror och kommunikationsutrustning för akutinsatser och diagnostisering. Ambulanspersonalen kan utföra akutvård direkt på fältet samt samla in och skicka stora mängder information till sjukhus som direkt kan planera för behandling och eventuell karantän innan patienten kommer in.
Tillsammans med innovativa applikationer driver 5G omvandlingen av beredskapsmekanismer till att bli digitala, exakta och smarta. 5G har stora fördelar jämfört med 4G vad det gäller hastighet, låg fördröjning, möjlighet till många anslutningspunkter och stor räckvidd. Dessa funktioner kan hantera de utmaningar för dataöverföring som kan råda under en epidemi, samt öppna upp för nya möjligheter med nya behandlingsmetoder.