Det har redan gått 23 år sedan Öresundsbron, som förbinder Sverige och Danmark, öppnades år 2000.
Denna imponerande struktur är inte bara en transportled, utan också en symbol för innovation och samarbete.
Bakom dess yttre ligger dock ett omfattande och kritiskt arbete: kvalitetssäkring av underhållssystemet.
Emma Grönwall från Driftklart har sedan 6 månader tillbaka stöttat Adai Jacob som arbetar på Coor som är en del av partneringavtalet på Öresundsbron tillsammans med Öresundskonsortiet. Partneravtalet har till uppgift att hantera underhållet på Öresundsbron. Deras samarbete ger en unik inblick i de utmaningar och lösningar som krävs för att underhålla ett av Nordens genom tiderna största infrastrukturprojekt.
Adai, som har en bakgrund inom drift och underhåll från sjöfart, förklarar vikten av ett robust underhållssystem. “För en struktur som Öresundsbron är det inte bara fysiskt underhåll som är avgörande, utan även den detaljerade dokumentationen av varje del i processen. Det handlar om att säkerställa att varje komponent fungerar optimalt och uppfyller alla säkerhetskrav.”
Uppdraget och det dagliga arbetet handlar om att hantera de enorma mängder dokumentation som existerar i ett projekt av denna magnitud. Underhållssystemet behöver korrekt data för att hantera allt ifrån väderpåverkan till logistiska utmaningar, varje aspekt av underhållet är kritisk. “Det är som att lägga ett gigantiskt pussel där varje bit måste passa perfekt,” säger Emma.
“Här på Öresundsbron är det ca 23 000 olika typer av tillgångar och det pusslet måste spåras och dokumenteras för framtida referens.” Flikar Adai in.
Adai understryker också betydelsen av teknologiska framsteg i underhållsarbetet. “Med tekniska framsteg i underhållssystemet kan vi med hjälp av dataanalys nu förutse och förebygga problem innan de uppstår.”
En viktig aspekt är dokumentationssystemet som har utvecklas med tiden. Bron är mer än 20 år gammal och var en ”state of the art ” i början av 2000-talet. Idag finns det nya möjligheter som att man till exempel kan vandra runt i ett system likt Google Street View. Underhållsystemet har alla byggnader där man både kan se utsidan och insidan samt virtuellt se delar som kräver underhåll. Nu kan man klicka på delar som kräver underhåll och se alla relaterade dokument till just det objektet.
Ett återkommande tema i underhållsarbetet är betydelsen av den mänskliga faktorn. Den är en av anledningarna till varför Adai tillsammans med Emma noggrant följer en klassificering av dokument som ska inkluderas. Bron som initialt var beräknad till att hålla i 100 år, men nu har man utökat det till en hållbar bro med en livslängd på 200 år. Ur det perspektivet är det extra viktigt att ge framtida generationer underhållsdata för att kunna ta rätt beslut.
Adai säger “Genom att ha detaljerad information om varje aspekt av bron, kan vi säkerställa en högre säkerhetsstandard och effektivare underhållsstrategier. Det hjälper oss också att vara transparenta och ansvarstagande i vårt arbete, vilket är avgörande för ett projekt i denna storlek.”
För Emma är det lärorikt att jobba i ett så omfattande underhållssystem, och med hennes nyfikenhet och tekniska intresse är detta ett projekt hon verkligen tycker om. Fem månader in i projektet känner sig Emma hemma i sin uppgift vilket gör att hela processen avsevärt mer effektiv.
Arbetet som Emma bidragit med har nu lett till förlängt kontrakt mellan Driftklart och Coor vilket kommer fortsätta under de kommande två kvartalen under 2024, till att börja med. Ett nytt projekt startar inom kort där man ska skapa dokumentation kring reservdelar och förrådshantering. En så pass stor anläggning mellan två landsgränser har många både stora och små utrymmen där man lager håller reservdelar. Dokumentationen kommer att underbygga goda underhållsdata i tillgångsregistret och effektivisera underhållsförråd samt reservdelslager. Det kommer att göra det lättare att hitta rätt reservdelar, hålla koll på lagerstatus och säkerställa att reservdelar finns tillgängliga när de behövs.
Sammanfattningsvis, genom Emma och Adais berättelse om projektet, får vi en djupare förståelse för de tekniska och samhälleliga aspekterna av underhållsarbetet på Öresundsbron. Deras engagemang och expertis understryker vikten av kvalitetssäkring och dokumentation i Nordens största infrastrukturprojekt, och hur detta arbete bidrar till säkerheten och samhällsnyttan i en bredare kontext.