Forskning krävs för en hållbar omställning av finansmarknaden
Hem CIRKULÄR EKONOMI Forskning krävs för en hållbar omställning av finansmarknaden

Forskning krävs för en hållbar omställning av finansmarknaden

Publicerat av: Redaktionen
Forskning krävs för en hållbar omställning av finansmarknaden

Lin Lerpold är docent vid Handelshögskolan i Stockholm och vice direktör i Sustainable Finance Lab. Foto: Juliana Wiklund

Tillsammans med en grupp andra forskare i Sverige har Handelshögskolan i Stockholms forskningsstiftelse SIR, Center for Sustainability Research, skapat Sustainable Finance Lab, ett kompetenscentrum för forskning om förnyelse av finansmarknaden utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Vinnova satsar nu 47 miljoner kronor på Sustainable Finance Lab under den kommande femårsperioden.

Enligt Vinnova väljer de att göra en långsiktig satsning på finansmarknadsforskning då de finansiella marknaderna spelar en viktig roll för omställningen till en hållbar ekonomi.

Sustainable Finance Lab är ett konsortium bestående av sex universitet och forskningsinstitut där hållbarhetsforskare tillsammans ska skapa ett internationellt ledande kompetenscentrum för hållbara finansmarknader. Ambitionen är att det ska leda till utveckling mot ökad social och miljömässig hållbarhet, både i Sverige och internationellt. Centrumet ska fokusera på bland annat nytänkande om risk och möjligheter, hållbarhetsnormer och policies samt transformation, teknologi och innovation.

Finansmarknaden har en enorm inverkan på de sociala och miljömässiga utmaningar vi står inför. Vårt nygrundade Sustainable Finance Lab låter forskare och finansmarknadsaktörer mötas och arbeta tvärvetenskapligt för att belysa de förändringar som behövs för att lösa vår tids största utmaning. Vi är mycket glada över Vinnovas och våra finansmarknadsaktörers stöd i vårt nya forskningsarbete, säger Lin Lerpold, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och vice direktör i Sustainable Finance Lab.”

Några av de frågor som forskarna på Handelshögskolan kommer att lägga särskilt fokus på är om och hur social finansiering och investeringar påverkar demokratiutveckling och mänskliga rättigheter.

Hösten 2020 beslutade Vinnova också att ge fortsatt finansiering till det nationella centrumet Swedish House of Finance vid Handelshögskolan i Stockholm med 100 miljoner kronor under fem år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>