Abonnemangstjänst för vitvaror ska minska resursslöseri
Hem CIRKULÄR EKONOMI Cirkulärt abonnemangstjänst för vitvaror ska minska resursslöseri

Cirkulärt abonnemangstjänst för vitvaror ska minska resursslöseri

Publicerat av: Redaktionen

Electrolux är först i Sverige med att lansera ett cirkulärt abonnemang på vitvaror för hyresvärdar.

Syftet med tjänsten är att förlänga produkternas livstid genom en hyrmodell där all service ingår.

Hela 68 procent av större hyresvärdar i Sverige uppger att de gör sig av med vitvaror som de tror hade kunnat repareras, enligt en undersökning som Vinnova och Electrolux tagit fram. Först ut med att testa abonnemangstjänsten är SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening.

– Som en del i vårt mål att bli klimatneutrala i hela värdekedjan till 2050 fokuserar vi på att utveckla cirkulära produkter och tjänster. Att abonnera på vitvaror är ett effektivt sätt att säkerställa hög kvalitet på service och samtidigt minska produkternas miljöpåverkan, säger Stefan Borgquist, produktägare Europa, Electrolux.

Hela 68 procent av de 24 största allmännyttiga hyresvärdarna uppger att de har kasserat vitvaror som de tror hade kunnat reparerats, enligt en undersökning som Vinnova och Electrolux tagit fram. Undersökningen är en del av det Vinnova-finansierade forskningsprojektet ”Vitvarubaserade funktionstjänster för bostadsbolag” som Electrolux har deltagit i under de senaste två åren. Inom ramen för projektet har Electrolux även genomfört en pilot för service och drift av vitvaror i olika hyresfastigheter. Preliminära resultat visar att under testperioden ökade andelen reparerade vitvaror från 20 procent till hela 70 procent jämfört med motsvarande period året innan. Forskningsprojektet arbetar med en fördjupande studie som presenteras under hösten 2022.

Första hyresvärd att abonnera på tjänsten i Sverige är SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, som har över 8 000 lägenheter i sina 146 fastigheter. Nu kommer SKB att abonnera på lägenheternas vitvaror såsom spisar, kylar och frysar istället för att köpa in dem.

Abonnemangstjänst för vitvaror ska minska resursslöseri– Vi har hållbarhet inbyggt i vår DNA. Under de mer än hundra år som vi funnits har vi aldrig sålt en enda fastighet utan arbetar med att ansvarsfullt vårda det vi har. Därför passar den här tjänsten oss väldigt bra, säger Madeleine Brisère, förvaltningschef på SKB.

Efter lanseringen i Sverige kommer tjänsten att erbjudas i fler europeiska länder.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>