Qarlbo och FAM AB i gemensam satsning inom grön vätgas och klimatomställning
Hem ENERGI Qarlbo och FAM AB i gemensam satsning inom grön vätgas och klimatomställning

Qarlbo och FAM AB i gemensam satsning inom grön vätgas och klimatomställning

Publicerat av: Redaktionen

FAM AB, ägt av Wallenberg Investments AB förvärvar 25 procent av Qarlbo Energy, ett dotterbolag till Qarlbo AB, ägt av Conni Jonsson med familj.

Qarlbo Energy är pionjär inom grön vätgas och fossilfria energisystem.

Avsikten är att växa ytterligare samt att vidareutveckla den plattform av kunskap, insikter, nätverk och kapital som bolaget börjat bygga upp.

Qarlbo Energy ser goda möjligheter att ta en ledande position i utvecklingen av vätgasbaserad fossilfri teknik. Genom samägandet vidareutvecklas plattformen och nätverken samt möjligheten att göra ytterligare investeringar. Syftet är att driva idéer, öka kunskap och att investera i nya projekt och bolag i Sverige och internationellt.

Med Qarlbo AB och FAM AB som ägare har Qarlbo Energy tillgång till ett unikt kontaktnät i Sverige och internationellt med företrädare för företag, forskning och investerare.

”Vi är glada att kunna vara med och bidra i utvecklingen av Qarlbo Energy och deras satsning inom vätgasbaserad fossilfri teknik. Bolaget verkar inom ett spännande område som vi ser fram emot att följa och som kan ha stor positiv inverkan på klimatet och svensk industri.”, säger Håkan Buskhe, vd i FAM AB.

”Tillgång till grön vätgas kommer att vara avgörande om vi ska lyckas med klimatomställningen.  Samtidigt är utvecklingen inom området ännu i sin linda. Qarlbo Energy ska bidra till att påskynda utvecklingen genom investeringar i projekt, ensamt eller tillsammans med andra investerare. Men också genom att utveckla idéer och driva frågor”, säger Per-Arne Blomqvist, vd i Qarlbo AB.

Qarlbo Energy har genom dotterbolagen Nilsson Energy och REH2 redan påbörjat etableringen av en infrastruktur för fossilfria transporter. REH2 kommer fram till 2025 bygga 24 tankstationer för grön vätgas i Sverige. Den totala investeringen uppgår till cirka 500 MSEK och samfinansieras med EU och Naturvårdsverket.

Qarlbo och FAM AB i gemensam satsning inom grön vätgas och klimatomställningQarlbo Energy har även investerat i Wavemaker Impact med säte i Singapore. Wavemaker Impact är en riskkapitalfond för investeringar i idéer i ett tidigt skede samt mindre bolag med fokus på att utveckla fossilfria energilösningar.

Som en följd av att FAM blir delägare har styrelsen i Qarlbo Energy utökats. Ny ordförande är Pär Nuder, tidigare finansminister med mångårig styrelseerfarenhet. Övriga ledamöter är Håkan Buskhe och Magnus Fernström från FAM samt Conni Jonsson och Per-Arne Blomqvist från Qarlbo. Vd är Johan Jemdahl.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>