Rison tar in 500 miljoner till nordisk klimatomställning
Hem ENERGI Rison tar in 500 miljoner till nordisk klimatomställning

Rison tar in 500 miljoner till nordisk klimatomställning

Publicerat av: Redaktionen

Göteborgsbaserade Rison Capital har ingått ett partnerskap med fonden SEB Nordic Energy för att finansiera energieffektivisering och förnybar energi i Norden.

Satsningen innebär att 500 miljoner avsätts till ett gemensamt bolag som kommer att göra investeringar i klimatfrämjande projekt hos företag inom tillverkningsindustri, fastighetsbransch och offentlig sektor.

Rison tar in 500 miljoner till nordisk klimatomställning

Jesper Jonsteg Rison och ELin Löfblad SEB

Samarbetet med SEB Nordic Energy innebär att Rison Capital nu kan hjälpa betydligt fler företag och organisationer att i snabb takt skala upp sitt klimatarbete och samtidigt göra en bra affär.

– Vår modell möjliggör klimatsmarta investeringar som inte ryms inom företagens egna investeringsbudgetar. Istället för att skjuta dessa projekt på framtiden kan man genomföra dem redan i dag. I många fall med minskade kostnader och inte minst stora energibesparingar, säger Jesper Jonsteg, VD för Rison Capital.

Att köpa klimatsmart teknik som tjänst är sedan länge en väl etablerad modell. Exempelvis när det handlar om solenergi. Istället för att företaget själva gör en investering i solceller på sitt tak så tecknar man ett avtal där man får tillgång till den el som solenergianläggningen producerar.

Rison erbjuder nu liknande lösning för i stort sett alla typer av teknik och åtgärder som minskar energiåtgången i en verksamhet eller en fastighet. Det kan handla om allt från isolering, LED-belysning och ventilations- och värmesystem i fastigheter till laddinfrastruktur, maskiner och energilagring.

– De som med vår hjälp väljer att göra fler och större insatser för energieffektivisering redan i dag kan inte bara klara av sin klimatomställning väldigt mycket snabbare. De kan dessutom få väsentligt mycket bättre villkor för våra tjänster. I klartext, ju mer klimatsmart man agerar, desto mer pengar kan man spara, säger Jesper Jonsteg.

Kapitalet inom överenskommelsen med SEB Nordic Energy kommer att användas för att finansiera projekt via nordiska teknikpartners inom bland annat belysning, ventilation, uppvärmning, och energieffektivisering. När Rison nu skalar upp verksamheten i snabb takt ser man också behovet av att hitta betydligt fler leverantörer som vill gå från att vara rena teknikleverantörer till att bli servicebolag.

– I och med samarbetet med Rison kan vi bredda våra investeringar till att även inkludera projekt inom energieffektivisering utöver investeringar i bland annat småskalig vattenkraft och befintlig vindkraft. Vi ser samarbetet som ett bra komplement till vår investeringsstrategi, där energieffektivisering blir en viktig del för att möjliggöra energiomställningen i Norden och nå uppsatta hållbarhetsmål, säger Elin Löfblad, Portfolio Manager på SEB Nordic Energy.

Rison upplever ett mycket stort intresse för sitt erbjudande från kund- och leverantörssidan. Det finns ett uppdämt behov av lösningar som kan möjliggöra nödvändiga klimatinvesteringar. Samarbetet med SEB Nordic Energy innebär att kapital från institutionella investerare även når energieffektiviseringsprojekt där stora investeringar behövs.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>